АНТИСТАТИК Профилът е важен

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” изгради вече своя профил на платформа за категорични артистични позиции. А какъв е всъщност този неуловим материал на артиста – собствената му индивидуалност? Как тя взаимодейства и се изразява с движение, слово и звук? Това са водещите въпроси на организаторите „Брейн Стор Проджект”, Център за култура и дебат „Червената къща” и Асоциация „Информбюро” в тазгодишното, шесто поред фестивално издание. Между 15 – 21 април то ще срещне софийската публика с новатори на българската и международна сцена на съвременния танц и пърформанс, за да изследват заедно новите й очертания.

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” 2013 се осъществява с подкрепата на на Гьоте-институт в България. „Антистатик” се провежда в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019. Реализира се с финансовото съдействие на NATIONALE PERFORMANCE NETZ (NPN) – Фонд за международно разпространение на танцови проекти със средства на Федералното министерство за култура и медии по решение на немския парламент, Германия.

Партньори: Платформа „Нови драматургии“, Театрална работилница „Сфумато“ и Културен център на СУ „Климент Охридски”.

Програма на фестивала тук http://www.antistaticfestival.org/styled-22/

Представления в Софийския университет:

15 април, 19 ч. , Театрална зала на СУ, Ректорат

Естер Саламон (Унгария/ Германия)
DANCE FOR NOTHING / ТАНЦ ЗА НИЩОТО

002bfoto-salamon-dance-for-noth-20

“DANCE FOR NOTHING”/ „ТАНЦ ЗА НИЩОТО” е соло на една от водещите фигури в съвременния танц и пърформанс Естер Саламон. В него тя изпълнява музикалната композиция „Лекция върху нищото” (1949) на легендарния американски композитор Джон Кейдж и същевременно танцува, поставяйки си за цел да създаде хореография от движения съпоставени с текста на композицията и изгражда един свободен и същевременно виртуозен поток от движение. Той следва желанието за изпразване на движенията от преднамереност. В „Dance for Nothing” танцът трябва да е автономен и в нито един момент да не илюстрира или коментира текста.” Естер Саламон
Естер Саламон е хореограф, танцьор и пърформър от Унгария, установена в Берлин. След като завършва обучението си по класически танц в Националната танцова академия в Будапеща, от 1992 г. тя започва да работи във Франция с редица хореографи. От 2001 г. създава предимно солови и авторски групови представления с изключителна интердисциплинарна насоченост, сред които “What A Body You Have, Honey” (2001) и “Giszelle” (2001) в сътрудничество с Ксавие льо Роа, филм-хореография “AND THEN” съвместно с Бояна Цвеич, концерт-пърформанса “Without You I Am Nothing” (2007) заедно с Лукас Минкус и Рамон Поцо, “Dance#1/Driftworks” (2008) съвместно с Кристин де Смет, “Tales of the Bodiless” (2011) заедно с Бояна Цвеич, Сендрик Дамбрен и Тере Темлиц и др. Нейната работа редовно се представя на международни фестивали в Европа и Азия, сред които Kunstenfestivaldesarts в Брюксел, Steirischer Herbst в Грац, Авиньонския фестивал във Франция, Impulstanz – Виена, Tanz im August в Берлин и др.

концепция и изпълнение: Естер Саламон
музика: Джон Кейдж
мениджър: Александра Велензик
копродукция: DANCE 2010, 12. Международен фестивал за съвременен танц (Мюнхен, Германия), Festival Next (Валансиен, Франция), Far – Фестивал за изпълнителски изкуства (Нион, Швейцария), TanzWerkstatt Berlin/Tanz im August (Берлин, Германия)с подкрепата на: National Performance Network финансирана от Германската федерална културна фондация и Botschaft (Berlin)

Благодарности на: Шайна Ананд и Ашок Сукумаран/Camp, Бояна Цвеич, Резиденция Paf-St. Erme, Ян Рицема
времетраене: 80 мин. (включва разговор с публиката)
вход: 10 лв.
за студенти на СУ: 7лв.
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт в България.

 

17 април, 19 ч., Театрална зала на СУ, Ректорат

Джи Е Лим (Южна Корея/ Германия)

RАW MATERIAL /생소한 몸 / СУРОВ МАТЕРИАЛ

jee-ae_lim_709

В “RАW MATERIAL”/ „СУРОВ МАТЕРИАЛ” традиционният전통의 корейски танц 전통의се пресреща със съвременната персонална идентичност정체성на изпълнителката Джи Е Лим в нейните лични разбирания за него. В него тя прави опит да използва традиционната корейска танцова форма춤и елементи от културата като средства за изследване на нови начини на използване на тялото за източник на идеи. Как може една културна парадигма да бъде наново интерпретирана в друга културна среда? Какви нови възможности се отварят в този непрекъснат процес на пренареждане, пресъздаване и деконструиране? Като изходна точка на представлението Джи Е Лим взима традиционен корейски ритуал, който се извършва и до днес на първия рожден ден на детето, съответстващ на българския прощъпулник. „“RАW MATERIAL”/ „СУРОВ МАТЕРИАЛ” е минималистично и същевременно поетично танцово представление, изпитващо измеренията на авторското присъствие, оригиналността и срещата между кодовете на традицията и съвременността в тялото.
Джи Е Лим получава образованието си по традиционен корейски танц и специализира съвременен танц, като завършва и програмата SODA – Соло/Танц/Авторство към Университета за изкуства в Берлин. Работата й “Co-lab: Seoul-Berlin” е селекционирана за програмата „Развитие на млади артисти” и „Изгряваща звезда” на HanPac (Център за изпълнителски изкуства Hankuk, Корея). С нея участва и на Токийската танцова платформа „Изгряващи артисти” 2012. През същата година солото й “RАW MATERIAL”/ „СУРОВ МАТЕРИАЛ” е представено и на SPAF – Сеулски Фестивал за изпълнителски изкуства, най-мащабното и значимо международно събитие в театъра и танца в Корея. Следващият й проект „After a Body Left the Landscape” е поканен на фестивала Nakt unfinished в Хамбург. Джи Е Лим е съосновател на артистичната група Co-Lab Project Group (Сеул/ Берлин), която работи в посока на интердисциплинарността и артистичното сътрудничество.

концепция и изпълнение: Джи Е Лим
звукова среда: Киан Байани
времетраене: 50 мин.
Вход: 10 лв.
За студенти на СУ: 7лв.