БЛОКАДА режисьор Игор Бeзинович

Асоциация на Студентите по Социология в СУ, Движение „Промяна за студентите” и Културният център на СУ ви канят на българската премиера на документалния филм на хърватския режисьор Игор Бeзинович БЛОКАДА. Прожекцията е част от дискусионния цикъл „Протестите”.

„Блокада” отразява най-дълго продължилия, както и политически най-значимия студентски протест от 1971 г. насам. Това е филм за бунта на хърватските студенти през 2009 г. срещу таксите за висше образование, довел до масово блокиране на дейността на учебните заведения в страната. С лозунги за универсално право на образование, студентите организират алтернативни учебни програми, достъпни за всички – били те студенти или не.

Лентата дава един интересен, ценен и поучителен „погледа отвътре” на протестната организация – вътрешните конфликти и борби, процеса на вземане на решения, обратите в подкрепата от страна на ръководството и пр.. Повдигнат е принципния въпрос за комерсиализацията на образованието и за ролята му в тъканта на обществото – теми, които са не само актуални в различен политически и културен контекст, но към днешна дата предизвикват все повече дебати за мисията на образованието от една страна, и мисията на студента, от друга.

Повече за филма можете да видите тук: http://www.blockadedocumentary.net/index.html

Прожекцията ще бъде последвана от дискусия с гост Георги Медаров, докторант в катедра „Социология” на СУ. Модератор на дискусията – Росен Шарков, Движение „Промяна за студентите”.

/АСССУ притежава екскулзивни права за разпространение на филма за образователни цели. Ако желаете и вие да прожектирате „Блокада” с некомерсиална и образователна цел, можете да ни пишете на адрес sociology.asssu@gmail.com/

blokada-poster11