БЛОК 228 Мартина Никова

Мартина Никова ще представи творби – едновременно абсурдни и носталгични – които отразяват нейните емоции като имигрант в Америка. Във фотоколажите си Мартина използва изображения на отрязани дънери, които символизират един живот, откъснат от родния дом. С известна носталгия, но и с нотка хумор, те пресъздават отношението на авторката по мястото, където е израснала – а именно един обикновен панелен блок в софийски жилищен квартал:

„Във фотоколажите си използвам изображения на дънери, на които попаднах докато се разхождах из парка в Колумбус, Охайо. Често се заглеждах в тях, тъй като кухините и острите разрези при отсичането им образуваха прави ъгли. Те ми напомняха за блоковете в София; все едно, че съвсем естествено миниатюрни квартали се бяха образували из стволовете. Направих снимки, принтирах ги и след това нарисувах прозорци, врати, дори добавих паркинги по подобие на квартала, в който израснах. Дънерите също носят скрита символика за мен. Като имигрант в Америка, живеех далече от семейството си и се чувствах, като дърво без корен.”

Мартина Никова

Мартина Никова е родена в София, но още на седемнадесет години се премества със семейството си в САЩ. Нейният личен опит като имигрант в Америка силно повлиява на развитието й като художник и творец. От както се е дипломирала като магистър по Изящни изкуства със специалност „Живопис” през 2010 г., Мартина преподава графика в Columbus College of Art and Design и фотография по време на лятно училище в Съри, Англия.

Последните й изложби включват: inflocks, Aliens Among Us, Urban Creatures Art Festival и Grammar of the Elite.