ВЕЧЕР НА БЪЛГАРСКОТО ДОКУМЕНТАЛНО КИНО

Водени от желанието да запознаем нашата публика със съвременно българско кино, стоящо встрани от атрактивните комерсиални продукти, избрахме да ви срещнем със стойностни проекти в жанра на документалния филм. Надяваме се да провокираме интерес както към документалистиката като специфично изразно средство,  така също и към темите и проблемите, обект на отделния документален киноразказ. Това, което предлагаме, е и българско допълнение към серията световни документални филми, посветени на целите на хилядолетието, които фестивалът „Миленуим” и продуцентска къща „Палимпсест” показаха досега в рамките на  документалната кинолектория на Културния център на СУ.

В първото издание на тази инициатива имаме удоволствието да представим два филма, отличени с множество награди от български и чуждестранни фестивали:

Late_Home_04

КЪСЕН ДОМ

2010, 29 мин.

Сценарий и режисура: Мария Аверина

Оператор: Ивайло Дончев

Монтаж: „A Bros Production”

Музика: Филип С. Филипов

Продуцент: Мартичка Божилова, „АГИТПРОП”

С подкрепата на Столична община и Национален фонд „Култура”

„Късен дом” е филм за две жени, живеещи в дом за стари хора, които въпреки трудностите и самотата, са запазили доброто и жаждата за живот в себе си. От прозорците на дома, намиращ се в бившия елитен соц-квартал на София – Зона Б-5, се вижда молът, в чието динамично и лъскаво пространство почти никой не подозира, че точно зад него възрастни хора прекарват остатъка от живота си.

Награда за дебют в документалното кино, Българска филмова академия 2011, Номинация конкурс „Джеймисън” за най-добър късометражен филм, София Филм Фест 2010

Butterflies02

ГЕОРГИ И ПЕПЕРУДИТЕ

200460 мин.

Сценарист и режисьор: Андрей Паунов

Оператори: Борис МисирковГеорги Богданов

Музика: Иво Паунов, Вихрен Паунов

Монтаж: Зорица Коцева

Звук: Момчил Божков

Продуцент Мартичка Божилова, „АГИТПРОП

С подкрепата на Национален филмов център и в сътрудничество с Channel 4, YLE TV2 Documentaries, CBC, HOS, SVT, NRK, WGBH

„Георги и пеперудите” е историята на един мъж и неговата мечта. Мъжът е доктор Георги Лулчев – психиатър, невролог, администратор, любител готвач, предприемач и директор на “Дом за възрастни с умствена изостаналост”. Мечтата – на територията на Дома, разположен на 20-ина километра от София, до с. Подгумер, в създадения през XVI век манастира “Св. Димитър” – да се организира стопанство, в което болните да отглеждат охлюви, щрауси и фазани, а освен това – да произвеждат коприна и соев хляб.

В държава, в която по-голямата част населението живее на ръба на бедността, всеки ден е борба за оцеляване. Поради мизерния бюджет и минималните помощи, които Домът получава, докторът се опитва  да намери начини за самоиздръжка. През последните 15 години той развива ексцентричните си бизнес идеи с неотслабващ ентусиазъм, въпреки неуспехите.

Това е една история за оптимизма, охлювите, щраусите, коприната, милосърдието, соевия хляб, шизофрениците, чуждестранните инвеститори, западните ловци, мизерията и състраданието.

Състрадание, бизнес и пеперуди. 

Награди

Награда “Сребърен вълк” – IDFA 2004, Амстердам 

Специална диплома на младежкото жури – МФФ ZagrebDox 2005

Специална диплома на регионалното жури – МФФ ZagrebDox 2005

Награда Дон Кихот” на Международната федерация на киноклубовете (FICC) – МФФ Краков 2005

Награда за най-добър регионален документален филм – ФФ Сараево 2005

Награда на СБФД – Фестивал на българския неигрален филм “Златен ритон”, Пловдив 2005

Специална диплома – състезателна програма за най-добър документален филм – Balkan Black Box 2005, Берлин  

Награда на Националния филмов център за най-добър български документален филм за 2005

Награда на публиката – МФФ Триест 2006

Голямата награда за най-добър документален  филм – МФФ Play Doc 2006, Туи Понтеведра, Испания