Всички сме поети и философи Среща с Хавиер Гома

На 6 април за среща с българската публика пристига известният испански интелектуалец Хавиер Гома, очарователен събеседник, дългогодишен директор на най-голямата испанска фондация за подкрепа на културата „Хуан Марч“, автор на издадената на български език книга с есета „Философия за света (и за всички в света)“.

Гома (роден през 1965 г.) е философ, есеист и писател, отскоро и драматург – тези дни бе премиерата на негова пиеса! – един от най-забележителните испански културни дейци на съвремието. Създател е на две поредици от културни събития на фондацията „Хуан Марч“, придобили голяма известност: „Публични семинари“ и „Философски семинари“. Той се грижи и за издаването на популярните “Бележници”, които събират резултатите от тези семинари.

Каква е философията на Гома? Защо смята, че “всички сме поети и философи”?
Защо толкова харесва жанра “микроесе”? Какво значи да пишеш за най-сериозното с ирония и “капка светски блясък” – така, че да бъдеш разбран от всекиго?

За това ще ни говори Хавиер Гома, поздравен от испанската дипломатическа мисия в България, от директора на Културния център на Софийски университет професор Александър Кьосев, от своя преводач Теодора Цанкова, от директора на своето българско издателство Антоанета Колева.

Събитието се организира от Институт “Сервантес” – София и Посолството на Кралство Испания, както и от Издателска къща “КХ – Критика и Хуманизъм”, в съдомакинство с Културния център на Софийски университет.
Вход свободен. На испански език с консекутивен превод на български.

Повече за Фондация „Хуан Марч“
Повече за българското издание на книгата, вкл. откъс от нея