Ганди Ричард Атънбъроу

Културният център на Софийски университет, специалност „Индология“, Клуб „Приятели на Индия“ и Посолството на Република Индия в София имат удоволствието да ви поканят на прожекция на филма ГАНДИ (1982, реж. Ричард Атънбъроу) по случай 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди. 

Встъпителни думи: доц. д-р Андроника Мартонова, eксперт по азиатско кино и преподавател по визуална култура на Азия в Центъра за източни езици и култури към Софийския университет.

Събитие във Фейсбук

„Ганди“ (Великобритания-Индия, 1982 г.) е биографична драма за живота на забележителния общественик и хуманист, лидер на движението за независимост на Индия Махатма Ганди.  Филмът е събитието на 55-ите награди „Оскар“ с 11 номинации и 8 статуетки, включително за актьор в главна роля (Бен Кингсли), режисьор (Ричард Атънбъроу) и най-добър филм. Участват още Рохини Хатангади, Рошан Сетх, Кандис Берген, Мартин Шийн и други. 

Събитието е част от честванията на 150-годишнината от рождението на Ганди, която се отбелязва през 2019 г. из целия свят. Организатори са специалност „Индология“ към Центъра за източни езици и култури в СУ, Клуб „Приятели на Индия“, Посолството на Република Индия в София и Културният център на СУ.

Доц. д-р Андроника Мартонова е експерт по азиатско и в частност и индийско кино. През 2015 г. е поканена като член на журито на NETPAC – Международната филмова асоциация за популяризиране на азиатско кино, чиято задача е да отличи най-добрия режисьорски дебют в програмата на първото издание на мащабния кинофестивал All Lights India International Film Fest в гр. Кочи, щата Керала, Индия. Работи в сектор Екранни изкуства към Института за изследване на изкуствата – БАН, преподавател е по визуална култура на Азия в Центъра за източни езици и култури към Софийския университет.

Филмът е със субтитри на български език. Входът е свободен.