ДОБАВЯНЕ НА СТОЙНОСТ: Международен театрален форум

Тази година АСТ Фестивал за свободен театър става на три и си постави три основни цели: да продължи да популяризира свободната изпълнителска сцена, да подкрепи представянето на един нов у нас формат – перформативната акция – и да предложи конкретни решения за развитието на независимата сцената и нейното утвърждаване.

Изпълнението на тези три цели е заложено в тазгодишната програма под формата на:

  • Отделен календар на независими продукции и на студентските представления, които ще се реализират през месец ноември – над 30 заглавия, които показват активността и продуктивността на независимия сектор, функциониращ у нас с минимална финансова подкрепа.
  • Представяне на три перформативни акции (на 7, 8 и 9 ноември), селектирани от организаторите на база на отворена покана за авторски предложения за акции на тема „Добавена стойност”.
  • На 8, 9 и 10 ноември, по време на Форума „Добавяне на стойност”, всички заинтересовани от независимия сценичен сектор ще могат да научат повече за най-голямата световна мрежа за изпълнителски изкуства IETM и за международния конгрес през октомври 2014 у нас, подготвян съвместно от IETM и Асоциацията за свободен театър. За участие във форума са поканени десет европейски експерти и практици, които ще споделят своя опит с българските си колеги и ще участват в обсъжданията на възможни практичeски решения за насърчаване на партньорства и участие в международни резиденции, създаване на независими пространства за изпълнителски изкуства, развиване на публики и пр. На 10 ноември форумът ще завърши подобаващо с оформянето на временно свободно пространство за диалог – т.нар. „Open space”, където всички с отношение към развитието на свободната сцена у нас ще могат да поделят своето мнение и въпроси.

АСТ Фестивал за свободен театър 2013 се организира от Асоциация за свободен театър с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд Култура и Столична програма „Култура”, и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 година.

Официален партньор на Форум „Добавена стойност” е Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”.

8 НОЕМВРИ, петък

Панел 1
ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ НА ДИАЛОГА

9:00 – 9:30 Регистрация

9:30 – 10:00 Нан Ван Хоте, главен секретар на IETM и Веселин Димов, Председател на АСТ
Представяне на мрежата IETM и на международната среща на нейните членове в България през 2014 година.

10:00 – 11:15 Представяне на чуждестранните гости: Джордж Закинис, Сабине Кок, Барбара Фридрих, Александър Опиц, Бернхард Ойстершулте, Янина Бендуски и Андреа Оберфелд

11:15 — 12:00 Дискусия с гостите

Панел II
ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ НА ПАРТНЪОРСТВАТА, НЕЗАВИСИМИТЕ ПРОСТРАНСТВА ЗА ИЗКУСТВА И РАЗВИТИЕТО НА ПУБЛИКИТЕ
работа по групи с предварително записване за участие

12:45 – 14:15 Работа по групи „Партньорства”, „Пространства” и „Публики”

14:15 – 15:45 Представяне на резултатите между групите и обща дискусия

16:00 Публично представяне на резултатите от работните групи в Информационния център на Столична община, ул. Париж 1.

9 НОЕМВРИ, събота

Панел III
ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ НА ЕВРОПА

Театрална зала на СУ

14:00 Весела КондаковаПредставяне на Програма Творческа Европа на ЕК (2014-2020)
Q&A

15:00 Мари Льо Сур – Представяне на европейската мрежа „On the Move” (on-the-move.org)
Q&A

16:00 Янина Бендуски и Андреа Оберфелд – Продуциране на независими изпълнителски проекти в Германия
Q&A

10 НОЕМВРИ, неделя
Open space
Център за култура и дебат Червената къща