Едмонд Демирджиян ЖИВОТООПИСАНИЕ

Изложбата „Едмонд Демирджиян. Животоописание” показва в биографична последователност открояващи се документални свидетелства за живота на един от най-интересните  художници в съвременното българско изкуство. Картини, снимки, видео с интервюта и солови перкусионни изпълнения представят мигове от житейския и творчески път на Едмонд Демирджиян. Изложбата проследява уникалното съчетание на два огромни таланта, събрани в един човек, и предлага познание за живота и творчеството му.

Артист по душа, не само в изкуството, а и като житейско поведение, Демирджиян разделяше живота си между двете изкуства – живописта и музиката. Изпълнен с въпроси, той търсеше отговорите всеки ден, с четки и бои пред платното до обяд, с палки в ръка зад барабаните следобед, и на чаша вино с приятели вечер в музикалните клубове. Изложбата  разказва историята на художника, изработил ярък и разпознаваем пластичен език в картините си, взривил не една концертна зала с музиката си.

Да извади на бял свят и да покаже не само видимото наследство на художника –картините и музиката му, а и невидимия отпечатък в спомените и душите на своите приятели, на неговите близки и на всички, които са го познавали и обичали, това е целта на тази изложба.

Показаните картини и използваните снимки са притежание на семейството на художника.

Кратки биографични бележки:

Едмонд Демирджиян (1951 – 2009) завършва Националната художествена академия в София през 1978 година. Оттогава участва активно в художествения живот у нас и в чужбина. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта и графиката.

През 1995 година получава престижна стипендия за живопис на американската фондация „Полък-Краснер”. За изложбата „Непоказвано от Едмонд” (представена в галерия „Шипка” 6, София) е удостоен през 2006 година с наградата на столицата за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата.

През 2008 година открива собствено изложбено пространство, наречено „Салон-ателие Едмонд”. 

Откриване: 2 април (понеделник) 2012 г. от 18.00 ч.

В галерия „Алма Матер” (северно крило, ул. „Шипка”)

  • Изпълнение на перкусионен състав „3+3”
  • Връчване на награда за авторски проект на плакет в памет на Едмонд Демирджиян на Бисер Недялков, студент по художествена обработка на метал в Националната художествена академия.

17 Април (вторник) 2012 г. от 13.00 ч.

  • В памет на Едмонд Демирджиян със съдействието на Национално музикално училище „Любомир Пипков” и галерия „Тандра” ще бъдат връчени награди за камерна композиция.