Екип

проф. Александър Кьосев

проф. Александър Кьосев

Директор

akiossev@gmail.com

Проф. Александър Кьосев е историк на културата и литературовед. От 2009 г. е директор на Културния център на Софийския университет, а от 2010 – главен редактор на академичното списание за изкуства и култура „Пирон“. Автор на четири книги и много студии и статии, съставител и редактор на 15 сборника. Носител на наградите „Рицар на книгата“ за цялостен принос от Асоциация „Българска книга“ и на националната награда „Христо Г. Данов“ за хуманитаристика 2014 г., член на множество международни научни мрежи. Изследователските му интереси са в областта на теорията на четенето и читателските практики, културна история на тоталитаризма, история на утопията, колониални и самоколонизиращи процеси в културата. Негови критически и теоретични текстове са превеждани на над 10 езика.

д-р Моника Вакарелова

д-р Моника Вакарелова

Главен координатор

vakarelova@uni-sofia.bg

Моника Вакарелова е културолог, доктор по културна история на съвременността. От 2017 г. е главен координатор на Културния център на Софийския университет, а от 2015 г. – отговорен редактор на академичното списание за изкуства и култура „Пирон“. Води курсове като хоноруван преподавател в специалност „Културология“ във Философския факултет на СУ. Изследователските ѝ интереси са в областта на визуалната култура, философията и историята на образа, изследванията на паметта. Автор е на критически текстове за изкуство.

Ана Благова

Ана Благова

Връзки с обществеността

ablagova@uni-sofia.bg

Ана Благова е завършила специалност „Психология“ и магистратура „Конферентен превод“ с английски език в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Преди да отговаря за комуникациите на Културния център е работила като журналист с ресор култура. Има интереси в областта на културния мениджмънт, художествения превод, урбанизма и аудиодокументалистиката. Тя е един от създателите на документалния подкаст „Градски детектив“.

Калина Цонева

Калина Цонева

Член на екипа

culturalcenter@uni-sofia.bg

Калина Цонева е завършила специалност Културология и магистърска програма „Изкуства и съвременност (XX и XXI век)“ към Философския факултет на Софийския университет. Специализирала е в областта на модерното и съвременно изкуство. Публикувала е критически текстове в Портал Култура, „Литературен вестник“ и др. Работи като координатор към Културния център от 2022 година.

Кирил Василев

д-р Кирил Василев

Член на екипа

culturalcenter@uni-sofia.bg

Кирил Василев е завършил културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по теория и история на културата. Преподавател по история на модерната култура в специалност Културология на Софийския университет. Водещ на серията от изложбени турове и дискусии „Ре-тур“ и член на екипа на Културния център на СУ. Активно се занимава с критика в областа на изкуството и кураторска практика. Автор е на стихосбирките „Три поеми”(2004), „Липсващи страници” (2010), „Провинции“ (2015), „Шествието“ (2021). Публикувал е поезия, критика и есета в списание Granta, Литературен вестник, вестник Култура и други.