Зографи отвъд границите

Изложба, документален филм и лекции, посветени на слабо познати образци от Самоковската и Тревненската иконописна школа и чудотворни Богородични икони от български манастири

Събитие във Фейсбук

Изложбата с репродукции представя резултатите от няколко изследвания със сериозен принос в историографията на българското изкуство: едноименната книга на доц. д-р Ваня Сапунджиева „Зографи отвъд границите“, книгата на проф. Елена Генова „Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа“ и книгата на проф. Иванка Гергова „Чудесата на пресвета Богородица в културата на българското възраждане“. В рамките на откриването на 10 октомври проф. Генова и доц. Сапунджиева ще представят изследванията си с две лекции и един документален филм:

ПОЗНАТИТЕ И НЕПОЗНАТИ САМОКОВСКИ ЗОГРАФИ – лекция на проф. д-р Елена Генова (Институт за изследване на изкуствата към БАН)

ТРЕВНЕНСКАТА ШКОЛА В КОНТЕКСТА НА ИЗКУСТВОТО ОТ БАЛКАНИТЕ (XVII-XVIII в.) – лекция и прожекция на едноименния документален филм на доц. д-р Ваня Сапунджиева –преподавател по църковни изкуства в Православния факултет на Великотърновския университет.

Модератор ще бъде гл. ас. д-р Тодор Енчев, преподавател по църковни изкуства в Православния богословски факултет на Великотърновския университет.

Събитието е част от Седмицата на православната култура, която се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.