ИНДИЯ КАТО ВДЪХНОВЕНИЕ / Съвместна изложба с куратор доц. Цветан Стоянов

Посолството на Република Индия в България,

Клуб „Приятели на Индия”,

Център за източни езици и култури в СУ,

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и

Национална художествена академия

представят:

Индия като вдъхновение

Съвместна изложба

/куратор доц. Цветан Стоянов, НХА/

 

10 март – 3 април 2015 г.

една от залите на Галерия „Алма Матер”

 

 

Официално откриване:

10 март, вторник, 18.30 ч, фоайе пред Галерия „Алма Матер”

Северно крило, Ректорат на СУ

 

Изложбата се организира по повод 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Индия.

В огромната Индия творецът може да намери искрено вдъхновение за сътворяване на вълнуващо изкуство. Всеки, живял в Индия, носи дълбоко в душата си спомен за изключителното многообразие, за срещите си с жителите й, с многовековната й история и култура, древни философски учения и величествена природа. Редица български творци са оставили частица от своето изкуство в Индия, сред тях са високо оценените изящни рисунки на Борис Георгиев от Варна и монументалните пластики на Емил Попов и Иван Русев. Ярка следа в българо-индийските културни взаимовръзки са оставили и Илия Петров, Дечко Узунов, Найден Петков, Светлин Русев. Признанието на местната общност към българските творци е било засвидетелствано многократно, включително с покана към скулптора Емил Попов да се включи с две монументални фигури в изграждането на мемориала за Махатма Ганди в град Мумбай – възстановка на протестния Солен (или Данди) поход.

В изложбата са включени новите творчески търсения на известните български художници: Андрей Даниел, Анна Бояджиева, Станислав Памукчиев, Любен Стоев, Надежда Кутева, Георги Върлинков, Венета Василева, Цветан Стоянов. Към тях със свои творби и размисли в цвят и линия се присъединяват Пламена Димитрова-Рачева (изследовател на творчеството на Борис Георгиев), Нина Русева и Стоян Дечев с портрет на Махатма Ганди.

Всички те се свързват с Индия по различни проекти и пътища. Някои от художниците са правили изложби там, други са участвали в биеналета за изкуство, трети са преживяли вълнуващи срещи с индийската общност и са останали приятели на индийската култура.

Всеки от представените автори е намерил своя гледна точка към обширната тема Индия и духовната й връзка с България. Индия като реалност, спомен и преживяване. Индия като вдъхновение, живот, любов и мистерия. Далечна и близка, Индия – свят с много лица.

Изложбата ще бъде представена в едната от залите на галерия “Алма Матер”, паралелно с експозицията  Огледало на сърцето” с индийски и тибетски рисунки на Людмила Класанова
Автор: Андрей Даниел

Автор: Андрей Даниел

Автор: Анна Бояджиева

Автор: Ани Бояджиева

Автор: Надежда Кутева

Автор: Надежда Кутева