Кандидатурата на София за културна столица на Европа 2019

Участници: г-жа Светлана Ломева (ръководител на творческата група и на Асоциация за развитие на София), г-н Тревър Дейвис (английски експерт по културни политики на града), представители на неправителствени организации и експерти.

Модератор: доц. Александър Кьосев

Дискусията ще обсъди следните въпроси:

  1. – Трябва ли тъкмо София да стане градът, който представя България и културата на Европа?
  2. – Кой е онзи потенциал на града, който би позволил успешна кандидатура в конкуренция с Варна, Пловдив, Бургас и други български градове?
  3. – Какво от историята, настоящето и бъдещето на нашия град си заслужава да бъде споделено отвъд клишетата и туристическите стереотипи – и какви биха били печалбите от това (европейски, български, софийски)?
  • – Какви проблеми на града би разрешила една успешна кандидатура в дългосрочен план, какви биха били положителните последици за облика на София, за културната инфраструктура, за художествения живот, за гражданите и градските общности, за непривилегированите групи, за софийската интеграция и идентичност?

Предвижда се дискусията да протече по следния начин: първо ще да бъде представена работната концепция на творческата група „Сподели София”, след което ще чуем коментарите на г-н Тревър Дейвис и изказванията на експерти и неправителствени организации, а накрая ще бъда дадена възможност да изкажат мненията си и всички присъстващи.

Заповядайте и ни помогнете да направим кандидатурата на София по-добра.