Каролин Христов-Бакърджиев: DOCUMENTA (13) И СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО ДНЕС

Каролин Христов-Бакърджиев, обявена за най-влиятелната фигура в съвременното изкуство за 2012г., ще изнесе лекция в рамките на второто издание на Sofia Contemporary. Нейното гостуване в София става възможно в партньорство с Института за съвременно изкуство – София (ИСИ). Модератор на събитието ще бъде Недко Солаков.

Каролин е американка с българо-италиански произход, куратор и изкуствовед. Тя е била артистичен директор на последната dOCUMENTA (13), на биеналето в Сидни през 2008, старши куратор в арт- центъра PS1 (част от MoMA) и главен куратор в музея за съвременно изкуство в Кастело ди Риволи. През 2012 г. списание ArtReview я поставя на първо място в Power 100 – класация на най-влиятелните фигури в съвременното изкуство, пред имена като Лари Гагосян и Ай Уейуей.  

В рамките на Sofia Contemporary Каролин Христов-Бакърджиев ще изнесе публична лекция на тема “dOCUMENTA (13) и съвременното изкуство днес”. Втората част от лекцията ще протече под формата на дискусия, модерирана от Недко Солаков, който работи с Каролин от 2001 г. Лекцията ще се проведе в централната аула на Софийския университет със съдействието на Културен център към СУ.

Sofia Contemporary е международен фестивал за съвременно изкуство, който се проведе за първи път през есента на 2012. Той предлага на вниманието на публиката различни художествени средства, традиционни и нови медии, урбанистични и интериорни пространства за изкуство. Фестивалът дискутира различни отношения към проблемите на времето, територията, пола, социалната и политическата неудовлетвореност, но и принадлежност.  В продължение на 3 седмици жителите и гостите на София са провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано и върху което може да се въздейства.

Куратор на първото издание на Sofia Contemporary е Яра Бубнова, а темата на първото издание Сегашно продължително. Куратор на второто издание на фестивала, който ще се проведе между 19 април и 12 май 2013, е Овюл Дурмушоглу (Турция, Германия), а неговото мото е „Близо, по-близо, заедно”. Sofia Contemporary е нов фестивал за съвременно изкуство, създаден в рамките на проект на Столична община: “Фестивали за изкуство в публичното пространство: SOFIA Sofia Contemporary и Фестивал на открито в Западен парк“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Второто издание ще продължи да работи за скъсяването на дистанцията между публиката и съвременното изкуство. С темата „Близо, по-близо, заедно” кураторът Овюл Дурмушоглу ще изследва процеса на създаване на нови публики – ще търси нови пространства за комуникация и критично вглеждане в рамките на ежедневните ни градски структури. Градацията “Близо, по – близо, заедно” не е случайна – тя изисква промяна в личните ни позиции и усилие да видим нещата в нова светлина. В рамките на тази тема изкуството не предлага успокоение и готови отговори. Изкуството по-скоро ни предизвиква да си представим различните си социални избори – да се доближим, да се вгледаме по-внимателно, да бъдем активни заедно.

За куратора на Sofia Contemporary 2013

Овюл Дурмушоглу е куратор на Sofia Contemporary 2013. Овюл е куратор и писател и разделя времето си между Берлин и Истанбул. Работила е за организации и институции като Generali Foundation, 10-то международно истанбулско биенале, Dia Art Foundation, Stroom Center for Art Architecture, Institute for Foreign Cultural Relations (ifa) в Щутгарт и Akademie Schloss Solitude. През 2007 печели наградата за млади куратори (Premio Lorenzo Bonaldi Enterprize for Young Curators) на Галерия GAMeC в Бергамо, Италия. Сред последните й проекти са “Responding to the New Moon: Prologue” в Галерия Tanja Wagner, Берлин (2011) и “Methodical Inquiries” в Галерия Polistar, Истанбул (2012), за които тя работи като ко-куратор. В рамките на провелия се това лято най-голям форум за съвременно изкуство  Документа 13 / dOCUMENTA (13) Овюл Дурмушоглу организира лекционната програма “What is Thinking? Or a Taste That Hates Itself”, серията от презентации: “100 записки – 100 мисли” както и “Paper Mornings”: презентации на книги, за които Овюл работи като стипендиант на Goethe Institut.