Кинофорум МОЯТ ФИЛМ„Два дни, една нощ” (2014, реж. Жан-Пиер Дарден и Люк Дарден)

Изборът на Боян Знеполски

Братя Дарден правят филми за бедните, отчаяните, отхвърлените, но това, което ги мотивира, е не окайването на собствените им персонажи, а интересът към техните съпротивителни сили. „Два дни и една нощ” е филм за битката на една млада жена да запази работното си място, като за целта трябва да убеди колегите си да подкрепят каузата й пред собственика на фирмата, жертвайки обещаните им високи премии. Кой ще я подкрепи? И защо да го прави? В хода на краткото време, което й е отпуснато, героинята на филма успява да завоюва все по-голяма територия на солидарност, но дали това ще е достатъчно? В крайна сметка тя губи битката, но се оказва, че я е спечелила. Каква обаче е истинската й победа?

   Боян Знеполски

Проф. Боян Знеполски е преподавател в катедра Социология към СУ „Св. Климент Охридски”. Работи в полето на политическата социология и социологията на културата. Интересува се от различните форми на социална критика. За него филмите са микросоциологически изследвания, които през индивидуални ситуации успяват да уловят морални и психологически еволюции, трудно достъпни за стандартните социални изследвания. 

Режисьор: Жан-Пиер и Люк Дарден
Продуцент: Братя Дарден, Денис Фрейд
Сценарист: Жан-Пиер и Люк Дарден
В ролите: Марион Котияр, Фабрицио Ронгионе и др.
Оператор: Ален Маркоен
Награди:Печели награда от Филмовия фестивал в Сидни през 2014 г. Номиниран е за Златна палма на фестивала в Кан, 2014 г., както и за Оскар за Най-добър чуждестранен филм през същата година.

FB EVENT