Кинофорум „Моят филм” „Мишената” (2011, реж. Александър Зелдович)

Изборът на Миглена Николчина

„При първо гледане филмът по-скоро не ми хареса, остави ме студена. Седмица по-късно установих, че не съм престанала да мисля за него. Гледах го пак. И си дадох сметка, че точно това е било правилното – да останеш студен, да не престанеш да мислиш, да гледаш многократно.
На фона на днешните теми за „новите руски“ (твърдят, че режисьорът Зелдович е изковал това название), необузданата консумация, спектакъла и медиите, меланхолията и вътрешната скука, филмът, чието действие се предполага да се развива във вече много близкото бъдеще, 2020 (числова символика?), разгръща два диалога. Единият е диалог с Толстой – от преобръщането на знаменитото изречение от „Ана Каренина“ („Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему“), през метафоричното сплитане на страстта и конете, до бруталния финал. Много по-интензивен обаче е диалогът със „Сталкер“ на Тарковски – по отношение на фантастичния сюжет, ритъма на сюжетно протичане, психологията на персонажите, атмосферата, предметния свят, звука, колорита и поразителната работа с камерата, която е сякаш многомерен визуален негатив на „Сталкер“, най-сетне по отношение на самата притча, която трансформира зоната в мишена. Едва ли е филм за всеки вкус, но се надявам да стигне до онези, които биха могли да го оценят.“

Миглена Николчина

Проф. Миглена Николчина преподава история на литературата в Софийския университет. Авторка е на книги с теория, литературна история, стихове и разкази.

 

МИШЕНАТА (Мишень)
2011, Русия, 158 мин.
Режисьор: Александър Зелдович
Сценарий: Владимир Сорокин, Александър Зелдович
Оператор: Александър Илховски
Продуцент: Дмитрий Лесневски
Музика: Леонид Десятников
С учаситето на: Антон Хабаров, Виталий Кищенко, Максим Суханов, Данила Козловский, Даниeла Стоянович, Нина Лощинина, Светлана Новикова и др.

Национална премия на кинокритиката и кинопресата „Бял слон“ (2011) за най-добра операторска работа (Александър Илховски), художник (Юрий Хариков, Владимир Родимов) и музика (Леонид Десятников).


КИНОФОРУМ МОЯТ ФИЛМ
летен семестър 2017

ПРОГРАМА

12 април, сряда, 18:00 ч.
Изборът на Лъчезар Бояджиев: „Фотоувеличение“ (1966, реж. Микеланджело Антониони)
Модератор: Васил Прасков

3 май, сряда, 18:30 ч.
Изборът на Бойко Ламбовски: „Грозни, мръсни, зли“ (1976, реж. Еторе Скола)
Модератор: Васил Прасков

17 май, сряда, 18:00 ч.
Изборът на проф. Миглена Николчина: „Мишената“ (2011, реж. Александър Зелдович)
Модератор: Васил Прасков

• 7 юни 2017, сряда, 18:00 ч.
Изборът на Тони Николов: „Носталгия“ (1983, реж. Андрей Тарковски)
Модератор: Васил Прасков

* Всички прожекции от серията са с вход свободен и се провеждат в Театралната зала на СУ (Ректорат, вход откъм бул. Цар Освободител)

„Новото пролетно издание на кинофорум „Моят филм“ ще представи ленти на известни и знакови за историята на киното режисьори, които до голяма степен оспорват водещата линия в тяхното творчество или по негативен начин я препотвърждават, максимално мобилизирайки интерпретативните ресурси на критиката. Форумът ще заложи, от една страна, на високата кинокласика в лицето на Андрей Тарковски, Микеланджело Антониони и Еторе Скола, а от друга, на постмодернизма на творческия тандем Владимир Сорокин – Александър Зелдович.

В рамките на настоящото издание своите любими филми ще представят артистът-концептуалист Лъчезар Бояджиев, поетът Бойко Ламбовски, литературният критик, поет и психоаналитик Миглена Николчина и философът и публицист – Тони Николов. Традиционно гостите на кинофорума предлагат на публиката своя личен, емоционален, но и нерядко впечатляващо профилиран и експертен поглед към множество кинообразци от миналия и настоящия век. Така например, Тони Николов ще представи най-малко популярния филм на вероятно най-големия режисьор за всички времена – Андрей Тарковски – „Носталгия“, а Лъчезар Бояджиев ще фокусира вниманието ни върху намиращата се може би най-встрани от главните сюжети в творчеството на Антониони лента – „Фотоувеличение“. Бойко Ламбовски ще запознае публиката със своята гледна точка към шедьовъра на Еторе Скола „Грозни, мръсни, зли“ – филм, който в своята жанрова уникалност е разпънат между Пазолини и гротескната, и изпълнена с радикална социална критика черна комедия, а Миглена Николчина ще поведе зрителя на увлекателно пътешествие из потайностите на руския постмодернизъм от началото на века“.

Васил Прасков

Васил Прасков (р. 1975 г., София) завършва специалност Философия в Софийския университет. Има множество публикации в българския културен печат от 90-те години насам – поезия, проза, текстове за кино, есета и публицистика. В края на 90-те е гост-редактор във в-к Литературен форум, където в различни периоди води рубриките Идиот и Кино. Пише на подобна тематика за Литературен вестник и други издания. Работил е в PR отдела на София Мюзик & Филм фест. Автор е на три стихосбирки и един сборник с повести и разкази: „Малките“ (Изд. Аудитория, 1994), „География на времето” (с конкурс на Литературен вестник, 1996), „Arest.com“ (Изд. Пергамент, 2014) и „Слабини“ (Изд. Пергамент, 2015). От края на 90-те до 2016 г. е сред основните действащи лица в неформалния кръг за културен тероризъм „Рамбо 13“, след което се включва в основаването на движението „Нова социална поезия“.

FACEBOOK EVENT