КИРИЛ КАДИЙСКИ СТИХОВЕ И ПРЕВОДИ

Поетическо четене в рамките на МЕСЕЦ НА ПОЕЗИЯТА в СУ

На 29 февруари 2012 от 19:00 в залата на университетския театър любителите на добрата поезия ще имат възможност да се срещнат с големия български поет и преводач Кирил Кадийски. Неговите стихове и стихотворни преводи ще прочете актьорът Богдан Глишев в музикален съпровод на проф. Йосиф Радионов. За автора ще говорят доц. Владимир Янев и доц. Людмил Димитров.

Кирил Кадийски е автор на множество книги с поезия и есеистика между които: „Поезия” (1995), „Съчинения в три тома” (1997), „Вечеря в Емаус” (2000), „Черепът на Йорик и други стихотворения” (2004), „Съчинения в пет тома” (2007). Кирил Кадийски има заслугата плеяда от световни поети – Петрарка, Вийон, Бодлер, Верлен, Маларме, Рембо, Верхарен, Аполинер, Сандрар, Тютчев, Бунин, Блок, Волошин, Пастернак, Манделщам – да зазвучат на български език.

Самият Кадийски също е често превеждан – негови книги са излизали във Франция, Испания, Италия, Гърция, Сърбия, Румъния, Македония, а стиховете му са се появявали на английски, немски, шведски, полски, словашки, унгарски, руски, белоруски, украински, турски, финландски. Лауреат е на множество международни награди, кавалер на френския „Орден за изкуство и литература”, член-кореспондент на френската Академия за поезия „Маларме”, член на Международната академия „Montmartre en Europe”.