Кобаяши Ясуо Никога да не отстъпваш празнотата

Софийски литературоведски семинар, Център за философия към Токийския университет (UTCP), Институт за критически социални изследвания, Културният център на Софийски университет ви канят на:

Лекция на японския философ проф. Кобаяши Ясуо

„Никога да не отстъпваш празнотата“

една бедствена мисъл след катастрофата (или невъзможната метаморфоза към мъдреца)

Модератор: Боян Манчев
Дискутанти: Миглена Николчина, Дарин Тенев, Боян Манчев

Проф. Ясуо Кобаяши е директор на Центъра за философия на Токийския университет, един от най-изтъкнатите съвременни японски мислители, автор на ред книги в областта на културната теория, естетиката и политическата философия (сред последните му произведения са Апории на сърцето – между щастието и смъртта; Светът на Микел Барсело; Деконструкция на историята; Одисея на знанието), водещ посредник на европейската и в частност на съвременната френска философия в Япония.

Проф. Кобаяши ще открие форума „Метаморфоза и катастрофа” с лекция, разгръщаща размислите му след катастрофата във Фукушима и поставяща въпроса за задачата на мисълта пред бедствието. Лекцията на проф. Кобаяши е свързана с книгата му Катастрофата на битието (Токио, 2012) и ще бъде придружена от документален филмов материал и последвана от дебат с организаторите на форума Боян Манчев, Дарин Тенев и Миглена Николчина.

*Фотография: Боряна Пандова