КОЛЕДНА ОРАТОРИЯ ЙОХАН СЕБАСТИАН БАХ

Сара М. НЮМАН, сопран (САЩ)

Лори ЛИБЕЛТ, мецосопран (САЩ)

Корби УЕЛЧ, тенор (САЩ)

Робърт ДЕЙВИДСЪН, бас (САЩ)

Оркестър на Класик ФМ радио

Хор на Класик ФМ радио с диригент Теодора ПАВЛОВИЧ

Диригент: Андреас ХЕРМАН  (Германия)

„Коледна оратория” от Йохан Себастиан Бах е неотменна част от празниците за Рождество Христово. Изпълнението на тази забележителна музикална творба е традиция за всяка църква или хорова общност в Германия. Универсалността на Баховия гений я нарежда сред най-ценните образци в световната музикална култура. В навечерието на Коледните празници оркестърът на Класик ФМ радио предлага на българската публика изпълнение на първите три части от Баховия шедьовър. Събитието e част от цикъла „Музиката на Америка“, организиран от фондация „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България“. То ще се състои в Аулата на Софийския университет на 18 декември от 19:30 ч.. Гостуващите солисти са млади американски певци, някои от тях са получили своето певческо образование в Германия или са специализирали там. Диригент на концерта е Андреас Херман, ръководител на Мюнхенския филхармоничен хор. В изпълнението участва и Хорът на Класик ФМ радио с диригент Теодора Павлович.

Изпълнителите:

Американското сопрано Сара М. Нюман е родена през 1984 г. и следва вокално майсторство в Джулиард Скул и Манхатън Скул в Ню Йорк. Нейният репертоар се простира от старинната музика и операта до съвременни произведения и музикален театър. В сферата на старинната музика тя пее с ансамбъл Estampie, както и с Palestrina Ensemble.

Американското мецосопрано Лори Либелт следва в Оперния институт  в Минесота, Минеаполис и в Консерваторията на Сан Франциско. Тя е посещавала курсове при Астрид Варнай, Елизабет Шварцкопф и проф. Норман Шетлер.

Корби Уелч (тенор) е роден в Минеаполис (Минесота) през 1973 г. Той следва в Университета на Минесота при Лорънс Уелър и завършва следването си при Рудолф Пиерне в Германия във Висшето училище по музика в Манхайм. От 2003 г. Корби Уелч е член на трупата на Deutsche Oper am Rhein.

Робърт Дейвидсън (баритон) e роден в Манхайм, Германия. От 2008 г. той следва в  Залцбургския Моцартеум и наскоро завършва бакалавърска степен с отличие. Младият баритон изучава пеене при проф. Мишел Крайдър и е участвал в майсторски класове при Ханс Сотин, Харалд Щам, Скот Макалистър и Маркус Айхе.

Професор Андреас Херман е роден през 1963 година в Мюнхен. Следва в Музикалната академия в родния си град при проф. Михаел Глезер и участва в множество семинари и майсторски класове по дирижиране при изтъкнатите преподаватели проф. Ерик Ериксон и проф. Фриц Шиери. През 1996 г. Херман става артистичен директор на Мюнхенския филхармоничен хор – партньор на Мюнхенската филхармония и оттогава насам той подготвя ансамбъла за работа с прочути диригенти като Кристиан Тилеман, Зубин Мета, Джеймс Ливайн, Марис Янсонс, Кшищоф Пендерецки, Фабио Луизи, Инго Мецмахер, Даниеле Гатти, Кристофър Хогууд, Томас Хенгелброк и др.

Част от задълженията на Херман от 1996 г. насам са в Мюнхенската музикална академия като преподавател по хорово дирижиране. През сезон 2004 – 5 той става ръководител на Madrigal Choir на Мюнхенската  музикална академия. Той осъществява редица амбициозни проекти, които включват концертни турнета в Италия, телевизионни записи, световни премиери на нова музика и изпълнения на старинна музика, използвайки оригинални инструменти от епохата. От 1996 до 2006 г. той ръководи Хора на Музикалната академия в Мюнхен, като през този период той осъществява множество големи ораториални концерти и изпълнения на акапелни произведения, обхващащи широк кръг от музикални жанрове. Като диригент на хорови и ораториални творби Херман е представял своите умения в много страни по света, в това число Австрия, Франция, Италия, Унгария, България, Швейцария и НР Китай. Неговите успешни изяви с различни хорови, оркестрови състави и ансамбли му осигурява дълго и продуктивно сътрудничество с оркестъра на Мюнхенската филхармония.

Хор на Kласик ФМ Радио

Създаден е през 2005 г. като съвместен проект на Класик ФМ радио и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов” (лауреат на 24 първи и специални награди от международни конкурси, гастролирал в 22 европейски страни и Япония). Хорът на Класик ФМ радио участва в редица престижни събития. В репертоара на хора са включени кантатно-ораториални творби от Й. С. Бах, Г. Фр. Хендел, В. А. Моцарт, Дж. Верди, Г. Форе, Фр. Пуленк, К. Нилсен, Л. Бърнстейн, Ив. Спасов и др. Съставът реализира и поредица от концерти в различни музикални жанрове с участието на световно-известни музиканти, като оперната прима Анна Томова-Синтова, госпъл-изпълнителите Айра Сполдинг и Джон Фергюсън, испанския композитор и фламенко-китарист Пако Пеня и неговия оркестър и др. Хорът има регистрирани записи за български и чуждестранни радио-компании и телевизионни програми.

Теодора Павлович е професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия „П. Владигеров” и Нов български университет. Тя е диригент на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов” от 1991 г. Теодора Павлович често е канена за член на жури на редица международни хорови конкурси и лектор на престижни семинари в различни страни на света. През 2008 г. дирижира сесия на Световния младежки хор, обявен за Артист за мир от UNESCO. Теодора Павлович е Вицепрезидент за Европа на Международната федерация за хорова музика.