Лицата на комикса

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“, Манга академия и СБХ „Секция комикс“ ви канят на КОМИКС ФОРУМ „ЛИЦАТА НА КОМИКСА”

Лекции, прожекции и дискусии свързани с комикс изкуството

Какво е комикс?
Какви са неговите лица и в какви образи ни се явява?
Дали ще е роман, адаптиран филм, инструкция за употреба в картинки или нещо съвсем ново?
Какви са неговите възможности, предимства и недостатъци за предаването на послания и идеи?
Има ли комикс сцена в България, кои са хората, които участват в нея и какво е бъдещето й?
Кои са героите и темите, които се появяват в комиксите у нас и по света?

На 2 и 3 юни в Театралната зала в Ректората на Софийския университет ще се опитаме да открием отговор на тези и още въпроси. Ще се докоснем до „деветото изкуство“ заедно с нашите гости – изкуствоведи, издатели, учители, автори, организации и най-вече с вас – публиката.

2 ЮНИ (ПЕТЪК)

Прожекции и дискусии

18:00: „Дъга – разкази в картинки“ (2017, реж. М. Николова) – дискусия с художници от списание „Дъга“

20:00: Tatsumi (2011, реж. Ерик Ку) – дискусия с Анна Цочева, създател на Манга академия

3 ЮНИ (СЪБОТА)

Лекционен блок за изкуството на комикса

13:30: Лекция на Антон Стайков на тема „Комиксът като инструмент на пропагандата. Нови войни, нови герои“

14:15: Лекция на Анна Цочева на тема „Различните образи на японския комикс-познати и непознати лица“

15:00: Лекция на Мила Янева на тема „Диплома: Графичен разказвач“

 Представяне на български комикс проекти

Модератор: Васил Видински

16:00: Дискусия с Комикс сброник „Ко-миксер“ и Издателство „Пурко“

16:30: Дискусия с Манга академия и клуб Накама

17:15: Дискусия с Проект „Сдружение ДЪГА“ и Грозен ентъртеймънт

17:45: Дискусия с български комикс автори – участват Борис Клисурски, Сатанасов, Калин Кадиев

18:30: Разговор с Георги Господинов за „Вечната муха“

19:10: Прожекция на филма „В като Вендета“ (2005, реж. Дж. Мактийг)

Представящ: Атанас Джингаров

УЧАСТНИЦИ

Антон Стайков  е художник, журналист, лектор; заместник-председател на СБХ секция комикс. През 2013 година издава енциклопедичната книга „Кратка история на българския комикс“. Участва активно в издаването на сборниците „Над Дъгата“, като също е куратор на Първата национална изложба на български комикс, осъществила се през 2013 година в галерията на СБХ.

Анна Цочева е художник и комикс-автор, създател на Манга академия. Освен тази дейност Анна Цочева се занимава активно с организиране и участие в комикс събития, работилници, проекти. Участавала е в организацията на фестивала за японска култура „Анивенчър“, в проектите Migration comics jam, както и в множество уъркшопове, включително и в чужбина.

Мила Янева е илюстратор и комикс-артист. Завършва магистратура „Комикс дизайн и илюстрация“ към университета в Брюксел. В момента освен с комикс се занимава с илюстрация и проекти, насочени основно към детското образование. Участвала е в множество изложби и фестивали, сред които са: панаир на книгата в Лайпциг, панаир на книгата в Единбург, Sofia Design Week и др.

Георги Господинов е български автор на книги, пиеси, сценарии. През 2010 година заедно с Никола Тороманов (сценарист и художник) осъществяват комикс проекта „Вечната муха“, който те определят като „трагикомикс“ за най-малкото и нетрайно същество, което преминава през цялата история на човечеството.

Атанас Джингаров е психолог и блогър. Негов е популярния блог AJ Comics, където той в изчерпателни статии разглежда комиксите в сравнение с филмите, които ги адаптират. С блога си той иска да покаже, че комиксите не са просто „книжки с картинки“. Доказателство за това е, че най-големите холивудски поредици днес, например The avangers, са създадени именно по комикси. 

Участващите български комикс проекти

Васил Видински (модератор на блока) е преподавател по история на философията в СУ „Св. Климент Охридски“ и автор на няколко книги. Участник е в проекта комиХкултура , както и редактор на сборника с комикси „Разлики в картинки. Седем много различни истории за различието“ (2010).

Комикс сборник Ко-Миксер е периодично издание с кратки комикс истории от различни автори, създадено през 2011 г. от трима млади комикс-художници: Милена Симеонова, Славена Симеонова и Ива Груева. Целта на сборника е да стимулира и въхновява художници от България да навлизат по-дълбоко в комикс изкуството и да експериментират с него.

Издателство Пурко е създадено през 2016 г. и е ориентирано към детската аудитория. Превежда и издава на български език поредицата „Мумините“, изключително популярни комикси на финландската писателка Туве Янсон. Издателството е ориентирано към най-младата българска публика и смята, че комиксът има възможността да вдъхнови децата да четат повече.

Клуб Накама е първият в България официално регистриран клуб за аниме и манга, както и за традиционната и модерна японска култура. Целта на клуба е да увеличи популярността на японското популярно изкуство в България. Клубът организира и участва в множество събития сред които и големите фестивали Aniventure, Aniplay

Манга академия е школа за рисуване на комикс в стила на японската манга. Всяка учебна година в нея учители-художници и комикс-артисти работят с деца и юноши и им помагат да разкрият света на комиксите. Освен класически часове по рисуване, сценарий, разработка на герои и пр., Манга академия има за цел да създаде общност от хора със сходни интереси, изграждайки екипна работа, вдъхновение и атмосфера на сътрудничество и взаимопомощ.

Грозен ентъртеймънт е фирма, основана от Сибила Коритаева, която има за цел разпространението на съвременно българско изкуство. Фирмата произвежда многоезични комикс книги и арт албуми, създава анимации. Сред комиксите, които издават, можем да изброим Бяс, Джобен комикс, The keepers of the moon and sun. Фирмата предлага също така обучения по 3D анимация и модълинг, 2D дизайн на персонажи, среда, арт дизайн и комикси.

Сдружение „Проектът ДЪГА“ се създава през 2012 години от автори на култовото комикс списание у нас отпреди 1992 г. „Дъга“. В него участват художници като Сотир Гелев, Росен Манчев, Румен Чаушев, Евгени Йорданов, Петър Станимирови др. През 2012 година издават първия бройник „Над Дъгата“, който вече е колекционерска рядкост. През 2013 излиза вторият, а през 2017 можем да очакваме трети.

Калин Кадиев е български илюстратор, художник и комикс-артист. Илюстрира уеб комикса Prince of Sartar, който излиза периодично от 2014 г. насам. Историята се развива във фентизи света Глоранта и е базирана на ролеви игри.

Даниел Атанасов, познат като Сатанасов, е илюстратор, концепт артист, аниматор и комикс художник. Работи към множество престижни компании и проекти в чужбина, включително холивудски продукции. През 2003 г. участва в т.нар. издания Нова „Дъга”. Днес самоиздава свой собствен комикс Dragon Last.

Борис (Bobb) Клисурски е 2D аниматор, карикатурист, илюстратор и комикс-художник. Участвал е в комикс изданията “Рико”, новата “Дъга”, Ко-Миксер. Също така е участвал в комикс изложби в Белгия, Франция, Италия, Сърбия, Македония. Работи основно в комичния стил, гротеската, пародията и черния хумор.

FACEBOOK EVENT