Лицата на науката Доц. Светослав Малинов: Що е политика? Три отговора

Доц. Светослав Малинов е един от най-авторитетните изследователи на историята на политическите идеи у нас: преподавател и ръководител на катедра “Политология” на СУ, автор на книги като „Критика на политическия рационализъм. Изследване върху политическата мисъл“ на Едмънд Бърк и „Опасни умове. Изследване върху политическия радикализъм на XIX век“, първият преводач на класически произведения на Лок, Бърк, Бейкън и Хюм на български. Лекцията му в поредицата „Лицата на науката“, озаглавена „Що е политика? Три отговора“, е едновременно въведение в традицията на политическата мисъл и покана да разсъждаваме върху този въпрос извън злободневното.

Гледайте лекцията в събота, 10 декември от 16.30 ч. и след това в каналите на Културния център във YouTube и “Фейсбук”.

За „Лицата на науката“

„Лицата на науката“ е видеопоредица, в която преподаватели от Софийския университет изнасят популярни лекции, свързани с тясната си специалност. В изданията досега ще откриете любопитни теми от областта на историята, социологията, икономиката, литературата, химията и други науки, а през настоящия семестър – за удоволствието от четенето и екзопланетите, за философския диалог и разширяването на Европейския съюз, за литературния превод и за историята на политическите идеи. Намерете ги в нашите плейлисти:

https://bit.ly/3iLy84U

https://www.facebook.com/watch/1625252364357665/446003217159763

За лектора

Д-р Светослав Малинов е доцент по история на политическите идеи в катедра „Политология“ към Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е политическа теория и история на политическата мисъл в Норвегия, Италия, САЩ и Великобритания. Автор на книгите „Критика на политическия рационализъм. Изследване върху политическата мисъл“ на Едмънд Бърк (2003), „Консервативни опити“ (2010), „Опасни умове. Изследване върху политическия радикализъм на XIX век“ (2022), както и на множество научни публикации в областта. Съставител на редица антологии и автор на първите преводи на български на класически произведения на Джон Лок, Едмънд Бърк, Френсиз Бейкън и Дейвид Хюм, за които двукратно е удостояван с наградата на Съюза на българските преводачи. Политик, народен представител в XL Народно събрание (2005-2009) и депутат в Европейския парламент (2011-2019).

Back to top