Лицата на науката Проф. Даниела Колева: Война и дипломация на терена на паметта

Ден на Европа или Ден на победата? От години проф. Даниела Колева, ръководител на катедра „История и теория на културата“ в СУ, изследва представата за 9 май и една конкретна нейна проява: шествието на „Безсмъртния полк“ в Русия и отгласът му у нас. В онлайн лекцията си за „Лицата на науката” тя проследява трансформацията на тази инициатива в „глокална“ и новите значения, послания и цели, които тя придобива в различни контексти – включително в българския. Гледайте проф. Даниела Колева от 16.30 ч. на 30 април и след това!

Проф. Даниела Колева е културолог с интереси в областта на устната история, всекидневието и антропологията на социализма и един от най-видните изследователи на паметта ни за него. В книгата си „Белене – място на памет“ тя събира резултатите от едно от най-мащабните теренни изследвания, свързани с лагера на остров Персин. Последната ѝ книга – „Памет и справедливост. Лични спомени и публични разкази за комунизма“, излезе през 2020 г.

„Лицата на науката“ е серия от видеолекции, в които видни учени от Софийския университет представят работата си за широка аудитория. Вижте всички лекции от поредицата и ни последвайте във Фейсбук и YouTube за следващите.

Back to top