Цветан Тодоров от кое място говори l'homme dépaysé?

Международна конференция под научното ръководство на Ивайло Знеполски и Александър Кьосев, организирана от Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“ и Дом на науките за човека и обществото.

ПРОГРАМА

Изминаха две години, откакто Цветан Тодоров ни напусна. Многостранното и обемно творчество, което той завеща, подканва към нов прочит.  Конференцията е отдаване на почит към един проникновен мислител на съвременността, не като възпоменателна среща, а като дискусия върху предизвикателствата на интелектуалното наследство на Тодоров. Как той беше екзистенциално свързан с две култури – българската и френската, какви негови уроци трябва да запомним или да забравим.

Конференцията е 23-то издание на Научния форум „Софийски диалози“. Форумът представи във формата на лично участие едни от най-влиятелните мислители на съвременността пред българската академическа общност и широка публика. Специален гост този път е изтъкнатият френски философ и общественик Люк Фери. В рамките на гостуването си, на 26 ноември, в Аулата на Софийския университет той ще получи титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет.

В предстоящата конференция ще вземат участие още изследователи от Франция, Италия, Белгия, Великобритания и България. 

Работни езици: български и френски. Осигурен е симултанен превод.

За Люк Фери: Проф. Фери  е френски философ, политолог, есеист и общественик, преподавател по философия и бивш министър на младежта, образованието и науката във Франция. Приносът му в хуманистичната философия го нарежда сред големите мислители на съвременността. Той е представител на т. нар. светски хуманизъм и критик на транс-хуманистичните технологични утопии. Автор е на над 30 книги, преведени в над 25 страни. Сред влиятелните му книги, преведени на български език, са „Да се научим да живеем“ и „Красивата история на философията“.

Конференцията се осъществява с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ при Философски факултет на СУ и Френския институт в България.

Пълната програма може да свалите оттук: BG/FR