Мултилатерализъм или сфери на влияние: какво означава руската агресия в Украйна

Публична лекция на Явор Сидеров от цикъла „Бъдещето на либералната демокрация“

Гледайте записа от лекцията тук

Още преди началото на войната в Украйна либерално-демократичния световен ред, базиран върху суверенитета на националните държави, общата архитектура за сигурност и най-вече върху фундаменталната ценност на правата на човека, бе обект на изострен обществен дебат.
Имат ли валидност старите ценности в серията от последователни кризи, които преживяваме? Следващият гост в лекционната поредица „Бъдещето на либералната демокрация“, посветена на този въпрос, е политологът Явор Сидеров. В своята публична лекция той ще разгледа въпроса за мултилатерализма и върховенството на правото в международните отношения – какво означава руската агресия в Украйна и ще превърне ли тя либералните демокрации в идеологически анклав?

Лекцията ще се проведе в Конферентната (Огледална зала) на СУ (Ректорат, Северно крило, ет. 2) и ще се излъчва онлайн в канала на Културния център във Фейсбук. В рамките на поредицата през семестъра лекции ще изнесат още проф. Дeйвид Джио и проф. Майкъл Гудман от Кингс Колидж, Лондон и гл. ас. Ружа Смилова от СУ.

За лектора

Явор Сидеров е учил съвременна история и международни отношения в университетите в Сидни, Бъркли и Оксфорд. Преподавал е в Западна Австралия, Бъркли и Американския университет в България. Работил е като репортер и редактор в БНР, Би Би Си, както и в печатни медии. Съветник на двама вицепремиери по миграция и антикорупция в две поредни правителства, той е съавтор на учебника по история за 9 клас на издателство “Просвета” и автор на курса по гражданско образование на платформата Уча.се, както и на методологически помагала за учители по гражданско образование.

Досега в поредицата

Лекциите се провеждат пред публика и се излъчват онлайн в канала на Културния център във Фейсбук, където са налични записите от тях:

⚈ Доц. Светослав Малинов: „Перманентната криза на либералната демокрация?“

⚈ Проф. Даниел Вълчев, д-р Първан Симеонов, доц. д-р Борис Попиванов, доц. д-р Симеон Гройсман: „Кризата с Covid-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели

⚈ Кръгла маса „Границите на правата по време на война“

⚈ Доц. Огнян Минчев: „Либералната демокрация – исторически превъплъщения и перспективи за бъдещето“