На изток от запада: среща с Мирослав Пенков

На 22 декември Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и издателство Сиела ви канят на среща с младия писател Мирослав Пенков:

17 ч., СУ, Ректорат, Северно крило, Нова конферентна зала – Лекция по творческо писане

19 ч., СУ, Ректорат, Театрална зала – представяне на книгата „На Изток от Запада”

Салман Рушди включва разказа му „Как купихме Ленин” в антологията “Най-добрите американски разкази” за 2008 г., а разказът му „На Изток от Запада” ще бъде отличен в антологията ПЕН/О’Хенри 2012. Сборникът му „На Изток от Запада“ ще бъде издаден в единадесет държави.

Мирослав Пенков е роден през 1982 в Габрово. Завършва I АЕГ в София, а през 2001 е приет в Университета на Арканзас, където получава бакалавърска степен по психология, а по-късно и магистърска по творческо писане. В момента преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас.

В „На Изток от Запада“ Пенков пише с огромно сърце за векове трагична българска история. Героите му оплакват неща отминали отдавна и бленуват за други, които така и няма да ги бъде. Но дори и под смазващата тежест на история, дълг към семейството, изгнаническо страдание, разказите в „На Изток от Запада“ запазват лекота и свежест, оживени от ненадминатия усет на Пенков към абсурда.

Внук купува тялото на Ленин от eBay, като подарък за дядо си, активен борец, фанатизиран комунист. Един пропаднал вундеркинд нахълтва с взлом в православна църква, за да открадне златен кръст. Едно момче среща братовчедка си (любовта на живота му) веднъж на всеки пет години, насред реката, която разполовява родното им село на Изток и Запад. Такива са странните, неочаквано трогателни видения на Мирослав Пенков за родната му България; видения, които изпълват разказите в този пленителен сборник.

Книгата е на пазара в България от 10.12 в превод от английски език. Ето и отзиви за романа в световната преса:

Пенков постига с единични фрази толкова, колкото други писатели не успяват и с цели глави… сборник на триумфа. – Лос Анджелис Таймс

Един от най-вълнуващите сборници от дълго време насам. – Бостън Глоуб

Блестящ сборник. – Гардиан

В ръцете сте на един млад майстор на разказа… – Монреал Газет

Великолепни разкази за любов и омраза, дом и носталгия, страст, изгнание, насилие, история и хумор… – Сатърдей Ейдж, Мелбърн