Невидимите градове

Имърсив спектакъл на Сдружение „Конклав“ и Творчески колектив „Съпромат“

по романа на Итало Калвино
в превод на Божан Христов

„Невидимите градове” е спектакъл замислен като специално изживяване за публиката. За няколко вечери Университетската ботаническата градина в София ще се превърне в палата на Кублай хан. В нея зрителят има възможността да изследва и да попътува свободно в този магичен свят чрез множество срещи с нейните обитатели като се потопи във визуалната и звуковата среда на спектакъла.

Актьорски състав:

Васил Дуев -Тайг, Георги Сиркатов, Деница Даринова, Деян Георгиев, Димитър Крумов, Ели Колева, Елица Костова и Иван Николов

Режисьор и сценична версия: Боян Крачолов
Среда и костюми: Михаела Добрева и Борис Далчев
Хореография: Деян Георгиев
Композитор: Георги Атанасов
Плакат: Хасан Халилов
Фотограф: Мартин Атанасов
Видео: Венцислав Тодоров
Грим: Александра Йотковска
Координатор: Симона Здравкова

„Нощта бавно се спуска над градината на Кублай хан. Скрит някъде дълбоко в нея, татарският предводител води поредния си разговор с един европеец, един пришълец – Марко Поло. А може би този разговор няма нито начало, нито край, може би той е една вечна среда, в която Марко Поло неспирно разказва на Кублай за пътешествията си из монголската империя и градовете, които е видял, а пък ханът слуша, или пък Марко Поло си мисли, че разказва, а ханът си мисли, че го слуша, докато двамата мълчат, заслушани в тишината…
През този техен спор, бил той истински или въображаем, както и през безбройните разкази на венецианския откривател, кристализира една невидима, „обратна“ страна на градовете. Защото градовете не могат да бъдат мислени единствено като безлични съвкупности от хора и сгради, от улици и коли, от забележителности и потайни кътчета – те представляват и територия, населена със сънищата, мислите и желанията на неговите обитатели. Всеки отделен жител изгражда своя собствена версия на „общия“ град. И така, неволно, всеки се оказва чужденец в града на другия, на близкия си, дори понякога и в собствения си град, който има чувството, че познава до болка.
Точно темата за чужденеца е в основата на нашия спектакъл. Кога човекът се превръща в чужденец? Кога светът се проявява като тъкан, която изцяло отхвърля това, което се опитваме да положим в него? Кога – и защо – се появява това усещане у човека, че не съвпада с времето си, с общността си, с близките си? Обратимо ли е то – и как?
Нощта бавно се спуска над градината на Кублай хан. И докато зрителят се разхожда из нея, докато дочува спора на Кублай хан и Марко Поло, докато до него се материализират различни градове и всеки разказва историята си, го молим да не забравя, че и той самият е чужденец в тази градина. И като такъв нека пристъпва внимателно в нея… ”

Боян Крачолов

Спектаклите ще се провеждат на открито през юни, юли и септември 2021 г. и са съобразени с всички противоепидемични мерки.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична община – Дирекция „Култура” и Италиански културен институт.

Партньори:
Университетска ботаническа градина, ИК „Колибри”, Културен Център на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”, EasyPay, EPAYGO, Национален студентски дом, Програма „Христо Ботев” към БНР, LoveTheater.bg, Списание ВИЖ!, Jasmin.bg.

LE CITTA INVISIBILI
Copyright © 2002, The Estate of Italo Calvino
All rights reserved