НЕПАЛ и МАО Олоф Ярлбро

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и Фондация „Фодар” представят фотографска изложба на Олоф Ярлбро (Швеция).

Официално в Непал е обявен мир преди много години, но въпреки това напрежението в страната все още не стихва. Дългогодишна монархия, Непал е обявен за република едва през май 2008 година. Макар кралят да е свален и вече на власт да са последователите на Мао, роялистко настроените общности в страната продължават да са политически активни и фактор в социалния живот на местните. Сблъсъците между двете групи, както и недоволството от тежката икономическа криза и крайна бедност на населението, изправят страната пред гражданска война, стачки и протести в столицата, намеса на армията. Непал продължава да  води борба за своята независимост.

Изложбата представя образа на тази социално-политическа криза в 40 черно-бели фотографии, които надхвърлят рамката на журналистическата репортажност и ни разкриват личната драма на обикновения човек, въвлечен в големите събития.

Олоф Ярлбро е роден през 1978 г. в гр. Хелзингборг, Южна Швеция. Занимава се с фотография от двадесетгодишен и скоро превръща това в свое професионално призвание. На 22 години заминава за Ню Йорк, за да учи в Международния център по фотография, а по-късно се премества в Прага и продължава обучението си във FAMU (Академията за изящни изкуства, Прага). През 1998 г. Ярлбро посещава за пръв път Непал и оттогава досега многократно се завръща в страната и дори живее известно време там. Впечатленията от непосредствения досег с местната култура и актуалните обществени събития са повод за съставяне на няколко цялостни фотографски проекта. Албумите „Падналото кралство” (2008) и “Stonefactory” (2010), които заедно с „Непал и Мао” (2011) оформят една фото-трилогия, посветена на политическата и социална криза в Непал през последните години. В момента Олоф Ярлбро живее в София и се занимава с разширени репортажи и фотографски проекти на свободна практика.