НЕПОЗНАТИТЕ ФИЛМОВИ АРХИВИ НА ДС

Проект на Диана Иванова и Весела Ножарова

със съдействието на Комисията по досиетата

След поредица от прожекции на различни локации в столицата и в страната, на 13 декември непознатите филмови архиви на бившата Държавна сигурност ще бъдат показани и в Софийския университет, провокирайки интереса на студентската и преподавателска общност, паралелно с протичащата по същото време архивна документално-фотографска изложба в галерия „Ама Матер” – „Университетска култура на прехода”. По покана на Културният център на СУ ще бъдат представени и дискутирани откъси от 3 филма, произведени от ДС през 80-те години.

Авторите на проекта, Диана Иванова и Весела Ножарова, се натъкват на тях през 2012 година, докато работят, съвместно с Георги Господинов и Майя Захариева, по концепция за музей на ДС, идея на бившия директор на Държавна агенция „Архиви” Мартин Иванов.

Тогава откриват над 1000 филма, създадени за различни цели от ДС, които стояли все още необработени и неизследвани в Комисията по досиетата. Това се дължи на факта, че Комисията събира тези филми едва през последните години и не разполага с необходимата техника за тяхното каталогизиране. Достъпни са само малък брой дигитализирани филми от 80-те години, малка част от които ще видим и на прожекцията в Университета.