Нишияма Юджи

На 25 септември японският философ Нишияма Юджи ще представи в Софийския университет своя документален филм „Правото на философия”, разказващ за интелектуалното и институционално предизвикателство на създадения от Жак Дерида, Франсоа Шатле, Жан-Пиер Фай и Доминик Льокур Международен философски колеж – Париж (Collège International de Philosophie).

В 16:45 ч., непосредствено след прожекцията на филма, ще се проведе и

кръгла маса на тема „Хуманитаристика и институции”,

по време на която ще се обсъди днешното състояние и проблемите при преподаването на философия, хуманитарни и социални науки. Неминуемо ще бъде засегнат и по-общия въпрос за ролята и мястото на хуманитаристиката във все по-враждебното към нея съвремие, както и отношението ѝ с институциите като цяло.

В кръглата маса ще вземат участие: Нишияма Юджи, Александър Кьосев, Денница Габракова, Васил Видински, Тодор Христов, Тодор Петков.(На английски език.)

На 26 септември, в 160 аудитория в Ректората на СУ,

Нишияма Юджи ще изнесе публична лекция „Философия на катастрофата”

Нишияма Юджи e роден 1971 г. Бакалавър по международни отношения (Университет Кобе), докторската си степен по философия получава в университета Хитоцубаши, Токио. Преподавал е в Токийския университет, в момента е доцент в Токийски столичен университет и директор на програма към Международния философски колеж – Париж (2010-2016). Сред книгите му са „Литературата като възражение – самота, приятелство и общност в мисълта на Морис Бланшо” (2007), „Философия и университет” (2009), „Правото на философия” (2011). Тази година (2013 г.) под негова редакция в Япония излезе сборника „Хуманитаристика и институции”, в който участват някои от най-големите имена на съвременната японска хуманитаристика, както и автори като Жан-Люк Нанси, Александър Гарсия Дютман, Франсиско Найщат и др.

Повече може да откриете в сайта на The University of Tokyo Center for Philosophy.

Film-CIPh-_programe