ОБРАЗ И СЪВРЕМИЕ Ханс Белтинг и Андреа Будензиг

Институтът за съвременно изкуство – София, Гьоте-институт – София и Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” организират международната конференция ОБРАЗ И СЪВРЕМИЕ с участието на проф. Ханс Белтинг и куратора Андреа Будензиг.

Дигиталната култура и пораждащите се нови виртуални светове са само част от причините да се говори за нарастващата важност на образите в съвременността. Те все повече се превръщат в самостоятелни „граматични” единици за комуникация и познание за света. Какво е образ, обаче е въпрос колкото очевиден, толкова и неясен. Това е проблем не само за теория на изкуството, визуалните и медийни науки, но и в цялостното поле на хуманитаристиката. В рамките на конференцията той ще бъде зададен въз основа на текстовете на историка и теоретика на изкуството проф. Ханс Белтинг, автор на книгата „Антропология на образите” (Hans Belting, An Anthropology of Images: Picture, Medium, Body. Princeton University Press, 2011) и изследовател на проблемите за „края на история на изкуството”, за образността преди епохата на изкуството и множество други студии в областта на историята и теорията на изкуството и визуалната култура.

Лекцията на проф. Белтинг „Антропология на образите или иконология” ще бъде съпътствана от дебат по темата, който ще продължи с представяне на изложбата „Глобално съвременно” от куратора Адреа Будензиг (http://www.global-contemporary.de/en ) и разговор за ролята на съвременното изкуство в света на образите днес.

ПРОГРАМА

(Конференцията ще се проведе на английски език)

07.11. (18:30 ч.) Лъчезар Бояджиев – встъпителни думи и кратко представяне на форума.

07.11. (18:40 ч.) проф. Ханс Белтинг, „Антропология на образите или иконология”, лекция; Модератор и дискутант: Боян Манчев.

08.11. (11:00 ч. – 13:00 ч.) Кръгла маса с участието на Нора Голешевска, Владия Михайлова, Дарин Тенев, Красимир Терзиев. Модератор: Боян Манчев.

08.11. ( 17:00 ч.) Андреа Будензиг – представяне на изложбата „Глобална съвременност“  и дискусия с участието на проф. Ханс Белтинг. Модератор: Лъчезар Бояджиев.

За повече информация: Владия Михайлова +359 87 819 0316;  Лъчезар Бояджиев +359 88 849 1109