ОГЛЕДАЛО НА СЪРЦЕТО / Изложба с индийски и тибетски рисунки на Людмила Класанова

Посолството на Р Индия в България,

Клуб „Приятели на Индия”,

Център за източни езици и култури в СУ,

специалност Индология в СУ и

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”

представят:

ОГЛЕДАЛО НА СЪРЦЕТО

Изложба с индийски и тибетски рисунки

на Людмила Класанова

10 март – 3 април 2015 г./ Галерия „Алма Матер”

 

 

 

Официално откриване:

10 март, вторник, 18.30 ч, фоайе пред Галерия „Алма Матер”

Северно крило, Ректорат на СУ

 

Индийските рисунки в изложбата са илюстрации към книгата „Двайсет и пет истории на Ветала” – превод от санскрит на български език на разкази от индийския сборник „Веталапанчавимшатика”, издание на Индологическа фондация „Изток-Запад” (2014 г.). Паралелно представените в изложбата тибетски рисунки изобразяват някои от основните божества в будисткия пантеон, изпълнени в традиционните похвати на тибетската иконография, без да следват конкретен художествен стил.

Името на изложбата „Огледало на сърцето“ е плод на вдъхновение от едноименната книга на проф. Александър Федотов (Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1998 г.), посветена на тибетската поезия и връзката й с индийските поетологични норми. Книжовният и художествен канон, към който се придържат хиляди незнайни творци в Индия и Тибет, се асоциира с огледало, в което се отразява техния вътрешен свят и душевност. Към него може да се добави и друго огледало – това на сърцето, на индивидуалното търсене и преживяване на Пътя. Какво се случва, когато две огледала се поставят едно срещу друго – безкрайността става видима.

Людмила Класанова има бакалавърска степен от Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика”; магистърска по „Източноазиатски култури” и докторска по индийска и тибетска литература и култура от Софийския университет. Като хоноруван преподавател в Центъра за източни езици и култури води дисциплините „Будистко изкуство“, „Тибетски език и култура“ и „Женският образ в будистката традиция на Индия и Тибет“. Работи като уредник в Национален музеен комплекс.

Изложбата ще бъде представена в едната от залите на галерия “Алма Матер”, паралелно с експозицията  Индия като вдъхновение” с авторски творби на български художници, посещавали Индия
india

 

 

 

 

 

tibet

 


poster engl web