Отворена лекция Майкъл Хардинг, Лейф Елгрен и Карл Майкъл вон Хаусволф

Посолството на Кралствата Елгаланд-Варгаланд в България и Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” ви канят на отворена лекция на саунд артистите Майкъл Хардинг, Лейф Елгрени, Карл Майкъл вон Хаусволф 

‘1982-2014 – analogue to digital… and back again!’ – лекция на Майкъл Хардинг

В лекцията си Майкъл Хардинг ще засегне важни теми, като: създаването и продуцирането на т.нар. sound art, развитието му в миналото, съвременни тенденции и технологии, мястото на звукът спрямо другите изкуства и обвързаността му с науката.

Като артист Майкъл Хардинг следва свой път, предначертан както от технологичните открития, така и от развитието на културата и изкуствата в глобален контекст от края на 50-те години на ХХ век до ден днешен. От 1982 г. насам Хардинг развива проекта Touch (www.touch33.net) съвместно с Jon Wozencroft.

„Кралствата Елгаланд-Варгаланд” – презентация на Лейф Елгрен и Карл Майкъл вон Хаусволф

„Кралствата Елгаланд-Варгаланд” (КРЕВ) е основан през 1992 г.  като съвместен проект на шведите Лейф Елгрен и Карл Майкъл вон Хаусволф. В лекцията си пред българската аудитория те ще коментират разрастването на КРЕВ, вътрешната и външната политика на кралствата, отношението си към изкуство и политическа утопия.

Лейф Елгрен е известен с проучванията си върху The ParaPsychic Acoustic Research Cooperative [PARC] в колаборация с Ash International, както и с първото проучване върху паранормалния феномен – EVP или Electronic Voice Phenomenon.

Карл Майкъл вон Хаусволф работи предимно аналогово, използвайки магнетофон като свой основен инструмент. Той експериментира с електричеството, функциите на честотите и тонална комуникация. В последно време разработва концептуална форма на sound art, включващ теми като архитектура и урбанизация, а също така се занимава и с изследвания на въздействието на звука върху плъхове и ларви.

Пълната програма по откриването на Посолство на Кралствата Елгаланд-Варгаланд в България, можете да намерите на: https://www.facebook.com/events/1397150027193085