ПИКНИК НА СВОБОДАТА СОФИЯ:ПОЕТИКИ 2014

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Тази година Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и България отбелязват 25 години от падането на комунизма. По този повод дипломатическите им представителства и техните културни институти в България, съвместно със Сдружение „София Поетики“ и Столична община, ви канят на първия по рода си „Пикник на Свободата“. 

Събитието се организира под патронажа на Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев.

На 13 и 14 юни 2014 година, в рамките на съпътстващата програма на „Пикник на свободата”, в театрална зала „Алма Алтер“ на Софийски университет ще се проведе филмов маратон, посветен на събитията от 1989 година. На 13 юни (петък), от 17.30 до 22.00 часа ще бъдат показани четири заглавия от европейското игрално и документално кино, като серията ще открие журналистът Бойко Василев, поканен лично да представи пред публиката своя авторски проект „Стените на Европа – Изток (ІІ част)” (2014, документален). Малко по-късно следва многократно награждаваният игрален филм „Сбогом, Ленин” (Германия, 2003) на реж. Волфганг Бекер, както и два по-слабо познатите у нас документалистики „Мълвежът на татранските върхове, II част – Мечти за свобода” (Словакия, 2011) и „Границата Изток-Запад“ (Унгария, 2010). В събота, 14 юни, прожекциите ще продължат от 12.30 до 15.00 с документалните филми: „Гражданинът Хавел” (Чехия, 2008) и „Порция свобода по Коледа“ (Румъния, 1990).

/повече информация за посочените заглавия, както и пълната филмова програма в останалите столични локации, ще откриете по-долу/

На 14 юни, от 15.00 часа, отново в театралната зала на СУ, ще се проведе и дискусия с участието на Януш Онишкевич (един от активистите на демократичната опозиция в Полша през 1968 год. и говорител на „Солидарност“) и Йон Карамитру (Румъния), който освен с политическата си кариера, е познат и като актьор и режисьор, награждаван многократно през годините. Модератор на срещата ще бъде проф. Александър Кьосев (Културен център СУ). /работни езици: английски и български; осигурен превод/

От 16.00 часа ще започне дискусията „1989. Какво се случи?”, включена в програмата на „София: Поетики“, в която ще вземат участие проф. Александър Йорданов, Владимир Левчев и Едвин Сугарев, а модератор ще бъде Иван Христов.

Наред с филмовата програма и дискусиите, на 15 юни, неделя, от 19.30 часа ще имате възможност да видите и представлението от репертоара на театрална лаборатория „Алма Алтер’” „По-добре да бъдеш недоволен човек, отколкото доволна свиня”, на реж. Николай Георгиев, със специалното участие на актьора от Пловдивския театър – Стефан попов /вход свободен/.

Facebook Event