КАК СЕ ЗАЩИТАВАТ ТВОРЦИТЕ

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”, Факултетен студентски съвет към ФЖМК, Телевизия „Алма Матер” и Радио „Реакция” ви канят на представяне на дипломни филми и радио фичъри на студенти от Факултет по журналистика и масова комуникация (2009-2015).

От няколко години ФЖМК на СУ предлага на студентите си в бакалавърска степен в някои специалности възможността да се дипломират и чрез реализиране на свой авторски медиен проект. Профилираните в „Телевизия“ дипломанти се насърчават да заснемат видеоматериал (репортаж, портрет или друг жанр), а тези в „Радио“ – да създадат аудио сюжет в сходни жанрове като телевизионните, но в съответния радио регистър. Продължителността на т.нар. творчески защити (и в двата профила) средно е около 10 минути.

Забелязва се тенденцията повечето телевизионери през годините да пренасят интереса си от репортажната телевизионна форма към документалното кино. Това е видно и в преобладаваща част от защитите им – говорещите лица в кадър все по-често отстъпват на един по-сложен и цялостно развит визуален разказ със своя драматургия. Авторът на проекта от репортер се превръща и в режисьор.

Сходни процеси на излизане от канона паралелно се наблюдават и в радиото. Традиционният журналистически жанр, с неговата професионална достоверност и дистанцираност, е заменен от експресивния фичър – далеч по-атрактивен, заради импровизацията и умението за предаване на факти и сюжети на границата с художественото. Стари, позабравени форми, като радио театъра напр., се преоткриват; изследват се и сравнително по-нови форми – социалния експеримент и др., които предлагат възможност за разнообразяване на медийната среда и провокиране на общественото внимание.

12226644_844413172344247_316382648_n


На 30 ноември от 19.00 часа в Новата конферентна зала (Ректорат на СУ) посочените тенденции ще бъдат представени през следните, реализирани в последните години дипломни проекти, като накрая е предвидена свободна дискусия , в която присъстващите ще имат възможност да направят коментари и да зададат въпросите си към авторите:

  • „ЖИВИ БОМБОУБЕЖИЩА” (2015, 11 мин.), реж. Вадер Акбархан

Четири истории за хора, които оживяват и решават да ресоциализират бомбоубежищата в София – стотици места в града, до които Преходът сякаш никога не е достигнал.

  • „ЗИМНАТА ПРИКАЗКА НА БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР” (2011, 13 мин.), реж. Камелия Петрова

Филм за театралната реформа от миналия мандат на културния министър Вежди Рашидов.

  • „МЕТАМОРФОЗИТЕ НА РАДИО ТАНГРА – ОТ ЕФИРА КЪМ МРЕЖАТА” (2015, 11 мин.) автор Мирослава Илиева

Материалът проследява трансформацията на първото таргетирано рок радио в България Тангра“ от ефирна радиостанция в  първото онлайн радио у нас Тангра Мега Рок.

  • „АМНЕЗИЯ” (2009, 14 мин.) реж. Росен Цветков

Документален филм за убийството на студента Стоян Балтов, пребит до смърт пред заведение в Студентски град през 2008 година.

  • „ИМА ЛИ НЯКОЙ ТАМ?” (2012, 12 мин.) реж. Ангел Иванов

Молът празнува своя пети рожден ден.. Какво празнува молът? Трима свободни млади хора – Петър, Ивайло и Юлиян – разсъждават по темата.

  • „ОТЕЦ БОЖИДАР, 20 ГОДИНИ ПО-РАНО” (2015, 12 мин.) автор Мария Йотова

История за едно дете, което вярва в Бог и иска да Го проповядва.

  • „ИМЕТО МИ Е ПРОТЕСТ” (2013, 10 мин.) реж. Атанас Куцев

Режисьорът е един от първите документалисти, допуснати да заснемат акция на анонимната група за провокативно градско изкуство “Destructive Creation”.

12231402_10204815905145690_694241248_n