Спомени Петко Венедиков

Културният център на Софийския университет и издателство „Петко Венедиков“ имат удоволствието да ви поканят на представянето на книгата „Спомени” на видния български юрист, бивш декан (1940–1941 г., 1943–1944 г.) на Юридическия факултет на Софийския университет Петко Венедиков. Събитието ще се състои на 8 април 2019 г. от 18.30 ч. в Нова конферентна зала в Ректората (Огледалната зала). За книгата ще говорят литературоведът проф. Михаил Неделчев, историкът проф. Антонина Кузманова, съдия Васил Петров. Разговорът ще води доц. Стоян Ставру.

Петко Венедиков (1905-1995) е роден в София в семейството на изтъкнатия български генерал и военен историк Йордан Венедиков. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет през 1928 г., а от 1936 г. е професор в Университета. Забележителната му научна работа го издига до декан на факултета между 1940 –1941 г. и 1943 –1944 г., но през 1949 г. е изгонен по политически причини, а десет години по-късно принудително е прекъсната и практиката му като адвокат. Въпреки това Петко Венедиков продължава да пише, създавайки важни трудове в областта на римското, вещното и гражданското право.

В своите „Спомени” (второ, допълнено издание, 2018), Петко Венедиков рисува важни щрихи към портрета на българската интелигенция през най-турбулентните години на XX век: от израстването си във видния род Венедикови, сред бивши и бъдещи държавници, общественици и писатели, през плодотворните срещи и сблъсъци на мнения в Университета до нелеката съдба, споделена от редица учени и прависти след 1944 г.  Всичко това е описано от умел разказвач с блестящ юридически ум.

„Битието на проф. Петко Венедиков е изключително в много отношения. Неговият род и по бащина и особено по майчина линия се сплита назад във времето с родовете на някои от най- значителните фигури в по-новата история на България от края на 19 и първата половина на 20 век”, пише за книгата проф. Михаил Неделчев. „Личният разказ на Петко Венедиков за неговата младост вплита в себе си и спомените за десетки и десетки видни българи, с които неговото семейство, а впоследствие и той лично са общували. Безценни са тези свидетелства за хора като Иван Вазов, Симеон Радев, за писателите от Кръга „Мисъл“, за министри, депутати, публицисти, дори аферисти.”

Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 Събитие във Фейсбук

www.venedikov.com