Кратки разкази за недружелюбни момичета Евелина Митева

Премиера с участието на Мария Ванева, Николай Колев, Димитър Радев, Емилия Миразчийска и авторката

Евелина Митева (1981) е родена във Вилнюс, израснала в Ямбол и София. Завършила е философия в Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ и е специализирала средновековна философия в университетите на Бари и Кьолн. Автор е на монографията „Антропологията на Алберт Велики“ (Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2016) и има многобройни философски публикации предимно на английски, превежда също така философски текстове от латински и немски. Пише поезия на български, а нейни стихотворения са превеждани и публикувани на испански, румънски и македонски. „Кратки разкази за недружелюбни момичета“ (изд. „Скалино“, 2019) е дебютната й книга с разкази и втора след стихосбирката „Двор на спокойствието“, публикувана от „Скалино“ през 2018 г.

„Кратки разкази за недружелюбни момичета“ е издадена след конкурс с подкрепата на програмата „Помощ за книгата“ на Министерството на културата. Разкази от нея са публикувани на английски и италиански в международното онлайн списание за кратка проза Inkroci, както и в „Литературен вестник“, където можете да прочетете разказа „Една банална история“. В представянето ще вземат участие Мария Ванева, Николай Колев, Димитър Радев и авторката.

„От историята за Ариадна до една жена, пиеща кафето си пред компютър и влизаща в кореспонденция с непознат библиотекар, зад когото наднича Борхес, регистърът е широк, ерудицията и играта – въвличащи“, пише в своя рецензия за книгата писателят Георги Господинов.  „Евелина Митева има този дар, знае как да тъче историите си и да накара читателя да следва нишката. Съвременна и навременна книга, която прави литература, смесвайки всекидневие и желание. Впечатляващ усет за стил, око за всекидневното и възвишеното.“

 

Събитие във Фейсбук