ПРИ МАМУТА IV Учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото

Поезия: Хуан Антонио Берниер
Музика: HELP ME JONES
Учен: Пабло Канямарес, тема „Вторият закон на термодинамиката”

Четвъртата среща от форума „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“ е с испанска магия и дуенде. Поезия ще чете младият испански поет Хуан Антонио Берниер, чиято четвърта стихосбирка – „Дървета с боядисани в бяло стволове” – се очаква да излезе скоро на български в превод на Лилия Табакова. Ще последва (внимание…) музиката на „Help Me Jones”! Това са Константин Тимошенко, Марий Росен и Андрония Попова–Рони, които ще добавят още дуенде към събитието.  Защото, точно както старият майстор разказал на Лорка, дуендето идва не от гърлото, а се изкачва от петите нагоре. Вечерта ще завърши с лекция на испанския преводач Пабло Канямарес върху „Философски импликации на вторият закон на термодинамиката”, или сам той обобщава този закон for dummies така: „Ние всички ще умрем”. В края на събитието – традиционната разходка из Музея по палеонтология и историческа геология, която ще превърти кадъра към отминалите времена, за да съживи с разкази древните бозайници и техните нрави.

Кратки бележки за участниците:

Хуан Антонио Берниер е испански поет и писател, роден в Кордоба през 1976 г. Завършва Испанска филология в местния университет. Още 22-годишен издава първата си книга – La costa de los sueños /„Брегът на сънищата”/, 1998. Следват Luces dentro del bosque /„Светлини в гората“/, 2000; и най-знаменитата му досега Así procede el pájaro /„Така прави птичката”/, 2004 г. За нея през 2005 година получава наградата за поезия „Критично око” на Испанското национално радио. Отношението му към българската поезия е много активно. Заедно с Рада Панчовска и Лиляна Табакова участва в подбора и превода на „Сияйна тишина. Осем български поети”. Предстои да излезе от печат превода на избрани стихотворения на Борис Христов, направен в сътрудничество с Лиляна Табакова. Понастоящем е лектор в СУ„Св. Климент Охридски”.https://juanantoniobernier.blogspot.com/

РАДИАТОР ПОД ПРОЗОРЕЦА

Реката

се търка в бреговете си,

за да не замръзне.

Нейното тяло

мълчаливо протестира,

ако престана да я докосвам.

„Help Мe Jones” е нов музикален проект, създаден от Константин Тимошенко и Марий Росен. Музиката им може да се определи като микс от ню уейв и синтроп, който носи настроението и електронния звук на 80-те. „Help Мe Jones” описват началото така: „Идеята възникна спонтанно. Една вечер импровизирахме заедно и се получи „Метеорити” – първото ни парче. След това решихме да се занимаваме по-сериозно и така се появи много музикален материал. Всеки от нас имаше предварителен опит. Костя с музикални проекти като „Les Enfants du Paris” и „Akkord i On”, а Марий с текстове за „Nasekomix”

Повече информация за „Help Me Jones”: @MySpace ; @SoundCloud;  @Facebook

Пабло Канямарес е преводач на ООН, работи по въпроси на селско стопанство в Организацията по прехрана и земеделие в ООН. Роден в Ла Манча и много обича боза.