ПОЛУНОЩНИ ДЕЦА филм по едноименния роман на Салман Рушди

Специалност Индология към Катедра „Класически Изток“, ФКНФ, Културният център на СУ и Клуб „Приятели на Индия“ ви канят на прожекция и обсъждане на филма

ПОЛУНОЩНИ ДЕЦА (2012, реж. Дийпа Мехта)

Встъпително представяне: доц. Андроника Мартонова 

Появил се на бял свят в полунощ на 14 срещу 15 август 1947 г., в часа на обявяването на независимостта на Индия от британско господство, по ирония на съдбата Салим е разменен при раждането си и вместо да бъде обречен на бедност, заживява в богато семейство. Тази подмяна, както и загадъчните телепатични способности на Салим, оформят житейския му път. Историята протича на фона на исторически събития, свързани с освобождението на Британска Индия и драматичното разделяне на териториите й със създаването на Пакистан. Екранизацията на Мехта на класическия роман на Рушди предлага удивително съчетание на семейна сага, политическа алегория и чувствен магически реализъм, подплатено с темите за класовата, етническа и религиозна идентичност. Без съмнение Дийпа Мехта е режисьор с особен принос в развитието на арт киното. Затова не е и странно, че именно тя е успяла да направи тази изключително точна, полифонична и впечатляваща екранизация на богатия, сложен и великолепен роман на Рушди. „Полунощни деца” е филм, който не бива да се пропуска. Предлагаме го на българската аудитория отново в годината на 70-годишнината от обявяването на независимостта на Индия от британско господство.

*Филмът е представян у нас по време на Киномания 2013 година.

 

* * *

Режисьорката Дийпа Мехта е родена в Амритсар, Индия, и израства в Делхи. Завършва висше образование по философия в престижния колеж „Лейди Шри Рам“ на Делхийския университет, а понастоящем живее в Канада. Дийпа Мехта е автор на редица документални и игрални филми, два от които – Earth (Земя, 1998) и Water (Вода, 2005), са официални номинации съответно на Индия и Канада за наградата Оскар. През 2012 г. Дийпа Мехта е удостоена за цялостен принос с най-високото канадско отличие за изпълнителски изкуства – Governor General’s Performing Arts Award.

Филмография: „Трилогия на елементите”: „Огън”, „Земя”, „Вода”; „Боливуд/Холивуд; „Република на любовта” и др.

* * *

Доц. д-р Андроника Мартонова е експерт по азиатско и в частност и индийско кино. През 2015 г. е поканена като член на журито на NETPAC – Международната филмова асоциация за популяризиране на азиатско кино, чиято задача е да отличи най-добрия режисьорски дебют в програмата на първото издание на мащабния кинофестивал All Lights India International Film Fest (14 – 19 ноември, гр. Кочи в щата Керала, Индия). Работи в сектор Екранни изкуства към Института за изследване на изкуствата – БАН, преподавател е по визуална култура на Азия в Центъра за източни езици и култури към Софийския университет.

FB EVENT