Престъплението на една невеста

Културният център на СУ и катедра „Испанистика и португалистика“ и Институт Сервантес – София ви канят на прожекция и обсъждане на: ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО НА ЕДНА НЕВЕСТА (2006)

Документален филм на реж. Лола Гереро по пиесата „Кървава сватба“ на Федерико Гарсия Лорка

В рамките на серията: ИСТОРИЯ НА ИСПАНСКАТА ЛИТЕРАТУРА, РАЗКАЗАНА ОТ КИНОТО

Лектори: 

проф. Емилия Стоева (НАТФИЗ), ,„Екранизация и документално кино”

Павлина Божкова (докторант, СУ),„Общежитие за безсмъртни”

Стефан Прохоров (студент по режисура,„Народ и публика в театъра на Ф. Г. Лорка”

На 24 ноември в театралната зала на Софийския университет ще се проведе второто събитие от серията „История на испанската литература, разказана от киното”, в която ще бъдат представени някои от най-значимите произведения на испанската литература през техните филмови адаптации. Трансформирането на литературния текст в екранна версия е интересен и многопластов процес, който би могъл да бъде не само още един творчески прочит на съответното произведение, но и повод на филмирания оригинал да се погледне от нови перспективи. Внимателно подбраните киноадаптации ще бъдат прожектирани пред публиката в пълната им филмова версия, а по-късно и коментирани от гост-лектори – специалисти и студенти в областта на киното и/или литературата – които ще представят свои доклади и ще провокират присъстващите към отворена дискусия по темите.

Всички събития са с вход свободен до запълване на местата в залата.

Автор на концепцията и селекция: Павлина Божкова (докторант от СУ; pavlinaivanova.bo@gmail.com).

Превод и субтитри на български език: Мария Гилина

„Кървава сватба“ е първата част от трилогията от трагедии на испанския поет и драматург Федерико Гарсия Лорка, която включва още пиесите „Йерма“ и „Домът на Бернарда Алба“. Написана е през 1931 г. в стих и проза, а премиерата й на сцена е на следващата година. Основна тема в нея е любовта като единствената сила, способна да надвие смъртта. Драматичната история на двамата влюбени се развива на фона на типичния андалуски пейзаж, като произведението съчетава различни образи и обичаи от родната земя на автора с характерни символи от неговото творчество. За написването на пиесата Лорка е вдъхновен от действително случили се трагични събития на 22 юли 1928 г., за които разбира от журналистическа статия: „Престъплението от Нихар. На сутринта на сватбата си Франсиска Канядас Моралес оставя бъдещия си жених – Касимиро Перес Моралес, за да избяга с братовчед си Франсиско Монтес Канядас. Едва след осем километра те са настигнати, той е убит, а тя се спасява като по чудо.“

Пиесата на Лорка не е единственото произведение, написано по повод на тази любовна трагедия – преди това се появява и романът „Кама от карамфили“ на Кармен де Бургос.

Режисьорът Едмондо Гиборг заснема първата екранизирана версия на „Кървава сватба“ през 1938 година, като главната женска роля се играе от музата на Гарсия Лорка, Маргарита Ширгу. През годините следват още няколко адаптации за оперни представления, телевизионни и кино продукции, най-известната сред които е танцовата версия на испанския режисьор Карлос Саура от 1981 год., поставила началото и неговата филмова фламенко-трилогия от 80-те (“Bodas de sangre”,”Carmen” и “El amor brujo”), с която печели международното признание на критиците и публиката.

По време на събитието в Софийския университет ще бъде прожектиран документалния филм „Престъплението на една невеста“ (Испания, 2006), непоказван досега пред българската публика. В него режисьорката Лола Гереро има за цел да покаже различни версии на трагичната случка, вдъхновила Лорка и Кармен де Бургос, като преплита достоверните факти от архивите с художествената измислица от литературните произведения; разкрива връзката на Лорка с театъра и с културата на Андалусия. Главните роли се изпълняват от танцьора и хореограф Рафаел Амарго и актрисата Мария Бото.

За лекторите:

проф. Емилия Стоева е филмов оператор от Студия за научно популярни и документални филми. Преподавател в НАТФИЗ, НБУ, Арт колеж. Автор на пет книги в областта на киното, между които „Английско-български речник на фото, видео и кино термини и дефиниции”.

Павлина Божкова е филмов режисьор и докторант към катедра Испанистика и Португалистика. Работи в областта на испанската литература от XVIII, XIX и XX век. Във фокуса на научните й изследвания е процесът на трансформация на литературното произведение във филмова версия.