РЕ-ТУР: Кураторският разказ среща разказа на публиката

Културният център на СУ „Свети Климент Охридски“, заедно с водещи софийски галерии, ви кани на РЕ-ТУР – серия от обиколки на актуални изложби, в които кураторският разказ за съвременното изкуство ще срещне разказа и обратната връзка на публиката.

В първия си сезон РЕ-ТУР ще посети четири изложби – „Автопортрети“ на Димитър Солаков в галерия „Структура“, „След 11 септември: образи от Кота нула“ на Доел Майеровиц в СГХГ, „Изкуство и политика – конфронтации и съжителствас творби на Ото Дикс, Хана Хьох, Йозеф Бойс, Гюнтер Юкер, Герхард Рихтер, Антони Райжеков –отново в „Структура“ на 14 ноември и сайт-специфична инсталация на Калина Димитрова в „Кредо Бонум“. Всяко събитие ще започне с тур, воден от автора или куратора и ще продължи с “ре-тур” – дискусия, в която публиката, с помощта на агент-провокатор – специалист в съответното поле, ще задава въпроси, ще изказва мнения и ще търси нови прочити. Събитията ще бъдат заснети. Може да ги проследите в долния плейлист:

Първата спирка на РЕ-ТУР е на 10 октомври, събота, в галерия „Структура“, където от 14.30 ч. художникът Димитър Солаков ще ни разходи из изложбата си „Автопортрети“, провокирана от борбата за надмощие между човек и природа, от контраста между доброволната самоизолация сред природата и тази, наложена ни от 2020 г. А от 15:45 ч. посетителите ще имат възможност „да върнат топката“ с мнения и въпроси в РЕ-ТУР – дискусия с Мартина Йорданова, куратор от Националната галерия. Мястото е галерия „Структура“ на ул. „Кузман Шапкарев“ №9. 

Ето и пълната програма на РЕ-ТУР:

10.10.2020 Димитър Солаков: „Автопортрети“ , галерия „Структура“
· 14.30 ч. Тур с автора Димитър Солаков   ·  15.45 ч. Ре-тур с Мартина Йорданова

19.10.2020 Джоел Майеровиц: „След 11 септември: образи от Кота нула“, Софийска градска художествена галерия
·  14.30 ч. Тур с куратора Гергана Мудова    ·  15.45 ч. Ре-тур с Георги Лозанов

14.11.2020 „Изкуство и политика – конфронтации и съжителства

·  14.30 ч. Тур с куратора Мария Василева    ·  15.45 ч. Ре-тур с Красимир Терзиев

28.11.2020 Биофилия, изложба на Калина Димитрова, галерия „Кредо Бонум“ – тур с авторката (запис без публика)

16.01.2021, 14.30 ч. Биофилия, изложба на Калина Димитрова, галерия „Кредо Бонум“ – ре-тур с Петер Цанев (на живо в галерията)

Входът за всички събития е свободен. Проектът е насочен към студенти, преподаватели, но и всички, които се интересуват от съвременно изкуство, а целта му е да насърчи разговора за него и допринесе за изграждането на публики. 

РЕ-ТУР се осъществява по проект „Срещи със съвременното изкуство“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към СУ . Пилотното издание се осъществява с партньорството на галерия „Структура“, Софийска градска художествена галерия, галерия „Кредо Бонум“ и Гьоте институт – София.


Кураторски ТУР на изложбата „Автопортрети“ на Димитър Солаков, галерия „Структура“:

РЕ-ТУР: Дискусия за изложбата „Автопортрети“ на Димитър Солаков, галерия „Структура“: