РЕ-ТУР Понякога тишината

Каква позиция заема живописта в съвременната визуална култура? Според организаторите на изложбата „Понякога тишината“ в галерията на Гьоте-институт (19.01-17.02.2023) това е отказът от радикални жестове, манифести и теории, а именно – тишината.

Културният център на Софийския университет, в партньорство с „Гьоте институт“, има удоволствието да ви покани на следващото събитие от поредицата РЕ-ТУР – съзерцателна разходка из творбите на Албена Петкова, Анжела Терзиева, Гергана Николова, Елена Велкова, Мариана Танчева, Пламена Димитрова и Яна Стойчева, последвана от разговор за тишината в изкуството – от Джон Кейдж през Рилке до Сюзан Зонтаг и отвъд. Изложбата ще представят авторите на концепцията и подбора Мирослав Христов и Калия Калъчева, а външният поглед – доц. Силвия Борисова от БАН, автор на книгата „Естетика на тишината и мълчанието“ и гл. ас. Кирил Василев от катедра „История и теория на културата“ в СУ. Модератор: гл. ас. Димитър Божков. След тура в галерията разговорът ще продължи в библиотеката на “Гьоте институт” на първия етаж на сградата.

РЕ-ТУР е инициатива на Културния център на Софийския университет за рефлексия върху съвременното изкуство. Посещаваме важни изложби, получаваме личен тур от кураторите им и с помощта на външно око търсим общото и различното в прочита на публиката, други гледни точки, тангенти.

Повече за изложбата

Повече за РЕ-ТУР

Вход свободен.


Изображение: Албена Петкова, „Утро“ (фрагмент)