РЕ-ТУР Сибиле Бергеман. Фотографии

Следващото издание на РЕ-ТУР е посветено на германската фотографка Сибиле Бергеман и изложбата й в Софийска градска художествена галерия, организирана в партньорство с Гьоте институт месеци преди в Берлин да се открие нейна голяма ретроспектива.

Сибиле Бергеман (1941 – 2010) е сред най-значимите германски фотографки от втората половина на XX век. Добива популярност с модни и портретни снимки, създадени за влиятелното източногерманско списание Sybille, но работи и в жанра на фотоесето, репортажа и документалната фотография. Започва да се занимава със ситуационна фотография в Берлин в края на 60-те, а по-късно запечатва й сцени от Ню Йорк, Париж, Токио и Сао Пауло. Кадрите й често улавят привидно странични на основното действие епизоди, които оголват скрити противоречия и конотации. Погледът й към жената се отличава както от този на колегите й – модни фотографи на запад, така и от представите на партийния комитет на жените в ГДР, който възкликва: “Нашите хора не изглеждат така!”

Снимките в изложбата са подбрани от колекцията на IFA (Институтат за международни отношения на Германия) от дъщерята на Сибиле Бергеман. Турът из изложбата ще води Жени Дечева, а в дискусията ще участват Надежда Павлова, куратор в галерията за фотография SYNTHESIS и Галя Йотова, фотограф.

Начало 14.30 ч., вход свободен

РЕ-ТУР е инициатива на Културния център за всички, които искат да опознаят и осмислят съвременното изкуство. Посещаваме важни събития от софийския художествен календар, получаваме личен тур от авторите или кураторите им, а после с помощта на външен експерт обсъждаме видяното и търсим други гледни точки.

Повече за РЕ-ТУР

Повече за изложбата


Изображение: Сибиле Бергеман от колекцията на Institut für Auslandsbeziehungen (ifa)