РЕ-ТУР Симеон Симеонов. Противодействия

Следващата спирка на РЕ-ТУР – инициативата за опознаване и обсъждане на съвременното изкуство – е в изложбата “Противодействия” на Симеон Симеонов в галерия “Структура”. Тур из изложбата ще направят авторът и кураторката Мария Василева, а в ре-тура – дискусия ще се включи физикът проф. Леандър Литов.

В поредния си проект за галерията Симеон Симеонов изследва противодействието и взаимодействието между вътрешните и външните сили. Всяка форма носи свое напрежение и едновременно с това е в непрекъснат „разговор“ с околното пространство. Колкото и да гледаме навътре и в дълбочина към ядрото, към клетката и да търсим там първопричината за случването на нещата, те не могат да съществуват без заобикалящата среда.

В скулптурните си инсталации Симеон Симеонов физически очертава този проблем, като визуализира линиите на напрежение между „сърцевината“ и пространството наоколо. Металните пръчки, които поддържат обектите, не просто представляват опора, но и диалогично ги свързват със средата.

Начало 16 ч. в галерията (ул. “Кузман Шапкарев” 9), вход свободен.

***

РЕ-ТУР е инициатива на Културния център за всички, които искат да опознаят и осмислят съвременното изкуство. Посещаваме важни събития от софийския художествен календар, получаваме личен тур от авторите или кураторите им, а после с помощта на външен експерт обсъждаме видяното и търсим други гледни точки.

Повече за РЕ-ТУР

Повече за изложбата


Изображение: Симеон Симеонов. Без заглавие, 2022, платно, черен пигмент, полиуретан, 70 х 420 см