РЕ-ТУР: Този чист свят се ражда и умира, без да оставя гробници

През май се завръща РЕ-ТУР – инициативата на Културния център на СУ, в която погледът на публиката върху актуални изложби на съвременното изкуство се среща с този на кураторите. В първото събитие на 15 май, събота, ще посетим „Този чист свят се ражда и умира, без да оставя гробници“ – изложба на Радостин Седевчев в Националната галерия – Квадрат 500. Турът из нея от 14.30 ч. ще бъде воден от куратора Яра Бубнова, а срещата с публиката от 15.30 – от изкуствоведа Кирил Василев.
Художникът Радостин Седевчев работи с оригинални документи от миналото, но не с тези, които се съхраняват в архиви и библиотеки, а с „намерени материали“ – издирени и придобити по битаците снимки, писма, дневници, карти, ученически тетрадки, бележници и други подобни свидетелства, завинаги отделени от авторите си, станали ненужни и някак анонимни. В тях са събитията и подробностите на частния живот на „малкия човек“, често пропускани от голямата колективна история, която се учи по учебници.
Методът на Седевчев е реинтерпретация – визуална, текстова, смислова, винаги внимателна към първоизточника, но абсолютно свободна в създаването на самостоятелен образ, разказ, илюзия. Автентичният материал е „изходникът“ – термин, популярен сред „компютърджиите“ – служещ като първичен отворен код, позволяващ модификации и умножаване на гледните точки.

Повече за РЕ-ТУР и всички турове и изложби, проведени досега, вижте в страницата Проекти.

 

* Изображение: Радостин Седевчев, ПЛЕНЕНИЯТ РИЦАР (детайл), 2021
(инсталация, молив, хартия, оригинална намерена фотография, дигитален печат, дървена маса, вариращи размери)