РЕ-ТУР Eдин човек

Неизбежно – и очаквано – е произведенията в градска среда, разположени по програма „Навън“ на Столична община, да провокират оживени дебати, особено когато се касае за знаково място като пространството около бившия мавзолей. Затова в следващия РЕ-ТУР посещаваме не изложба, а пилотния проект по програмата – интерактивната инсталация „Един човек“ на Венелин Шурелов, която скоро ще отстъпи място на следващото произведение.

Каква е целта на изкуството в градска среда днес и как се оглеждаме в него? За проекта на място (в градската градина точно срещу Национална галерия – Двореца) ще говори авторът му Венелин Шурелов, а в дискусията в близката галерия „Кредо Бонум“ (ул. „Славянска“ 2, зад Народния театър) ще участват арх. Анета Василева, скулпторът Павлин Радевски от сдружение „Депо Скулптура“, проф. Александър Кьосев и изкуствоведът Кирил Василев. Срещата е на 1 март в 17.30 ч. пред „Един човек“.

РЕ-ТУР е инициатива на Културния център за всички, които искат да опознаят и осмислят съвременното изкуство. Посещаваме важни събития от софийския художествен календар, получаваме личен тур от авторите или кураторите им, а после с помощта на външен експерт обсъждаме видяното и търсим други гледни точки.

„Един човек“ е процес-ориентирана интерактивна инсталация – 13-метрова човекоподобна фигура с двустранно разположени 42 LED екрана върху 8-тонната метална конструкция. Електронното тяло излъчва динамично визуално съдържание, генерирано чрез специално разработен компютърен алгоритъм, който съчетава видеонаблюдение, анализ на данни и генериран от AI текст.

Един човек :: Urban Electronic Corpus е жива система, образуваща колективно тяло в процеса на постоянна самоактуализация. Компютърният алгоритъм съчетава видео наблюдение и анализ на данни. Връзката с хората, околната среда и информационния поток, наричам дейтафицирана интеракция, тя е следствие от симбиозата човек-компютър, която не се основава само на избора, но и на съвместното съществуване. „Един човек“ е безмилостно огледало, което представя обществото като гигантска, взаимосвързана жива система, предназначена да улеснява обединяването и общуването в цялото.

Венелин Шурелов

Достъпът до събитието е свободен и се осъществява съгласно влезлите в сила противоепидемични мерки.

Повече за „Един човек“: https://oneperson.bg.live/bg/nachalo.html
Повече за РЕ-ТУР и записи от предишни издания: https://culturecenter-su.org/re-tour/


Изображение: Мина Стоянова