Свобода, съвест, академия: Публичното говорене и грижата за „доброто име“ на университетите

Лекция на доц. Мартин Осиковски, преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС.

Доцент Осиковски е гост на „Форум за справедливост“, организиран от Културния център на СУ и Фондация „Кристиан Таков“. Форумът следва традицията, поддържана от Кристиан Таков – науката да се мисли като ангажирана с проблемите на гражданите, включително с проблемите на учените като граждани.

Лекцията ще бъде предавана онлайн в канала на Културния център на СУ във Фейсбук и ще бъде последвана от разговор с проф. Калин Янакиев и проф. Стилиян Йотов.

Свобода, съвест, академия

През лятото на 1644 г., в един кратък, но знаменит трактат-писмо, Джон Милтън описва благородното образование като „възвишение“, пътят към което е мъчен при първо изкачване, но иначе „толкова гладък, толкова зелен, толкова преизпълнен с божествени гледки и мелодични звуци отвсякъде, че даже арфата на Орфей не би била по-пленителна“. Свободата „да знам, да говоря и да споря на воля според съвестта си“, за която Милтън пише само няколко месеца по-късно в Ареопагитика, вероятно би могла да се допълни като невидим, но задължителен спътник при изкачването на това възвишение.
Как обаче разбираме днес академичната свобода и автономия, свободата на мисълта и убежденията, как смятаме, че трябва да бъдат изразявани със слово? За същността и границите им, за дълга на гражданина, учения и преподавателя, за мястото на „политическото“ в университетите и за „доброто“ им име ще говори доц. Мартин Осиковски.