Семейството на Ники

Документална кинопрожекция по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

в присъствието на Н.Пр. посланика на Словашката република в България г-н Мануел Корчек 

Събитие във фейсбук

По случай Международния възпоменателен ден на Холокоста Културният център на Софийския университет и Посолството на Словашката република в България ви канят на прожекция на документалния филм  “Семейството на Ники” на режисьорите Матей Минач и Патрик Паш.

„Семейството на Ники” разказва почти забравената история на британеца сър Николас Уинтън, който организира спасяването на 669 чешки и словашки деца непосредствено преди избухването на Втората световна война.

Близо половин век Уинтън не говори с никого за тези събития. И подвигът му вероятно щеше да остане неизвестен, ако 50 години по-късно съпругата му не беше открила на тавана стар куфар, пълен с документи и пътни листи.

Така бяха открити десетките “деца” на Уинтън, които заедно със своите деца и внуци днес вече наброяват “семейство” от почти 6000 души. Всички тези хора, които на свой ред имат впечатляващи постижения, дължат живота си на неговия героизъм. За хуманитарната си дейност Уинтън бе удостоен с рицарско звание в родината си, както и с най-висшето държавно отличие на Чешката република. Той почина през 2015 г. на 106-годишна възраст.

В “Семейството на Ники”, заснет преди неговата смърт, словашките продуценти Матей Минач и Патрик Пашш документират впечатляващата и малко позната история на неговата спасителна мисия, както и феноменалното й влияние, което продължава да вдъхновява доблестни постъпки десетилетия по-късно. Филмът е носител на наградата на публиката от Карлови Вари през 2011 г. и над 10 други отличия от международни фестивали.

Събитието ще бъде открито от Н.Пр. Мануел Корчек, посланик на Словашката република в България. Филмът е със субтитри на български език.

Вход свободен