София, празнувай с класика

По случай Деня на София – 17 септември , музикална агенция „Кантус Фирмус“ с партньорството на Културния център към СУ кани публиката на концерта “София, празнувай с класика”. Празничната програма с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази ще се състои на 17 септември в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ от 19:30 ч. Основен фокус в концерта тази година е изпълнението на кантатата „Gloria” от Антонио Вивалди в оригиналната версия за солисти, дамски хор, камерен оркестър и орган. В соловите партии публиката ще чуе Таня Угринова (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран), които ще си партнират със Софийски камерен хор „В. Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович. Проявата се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Столична програма „Култура“ и на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант’21“. Партньор в организацията е също Културният център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Специално участие в програмата ще вземе младият обоист Деян Иванов, възпитаник на Висшата музикална консерватория в Саарбрюкен, който специализира барокова музика и е член на състава “Concerto Antico”. В негово изпълнение ще звучи Концерт за обой от Алесандро Марчело. Програмата предвижда и дебютната изява на 9-годишната Богомила Кръстева (цигулка) и 11-годишият Владимир Илисавский (дискант). Програмата ще бъде допълнена с пиеси из цикъла „Пет скици за струнен оркестър“ от Марин Големинов.

Билетите са в продажба на Ticketsbg.com, а в деня на събитието и на място един час преди началото. Концертът се посвещава на Деня на София.