СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ОТНОВО ГОСТ НА АЛМА МАТЕР НА 19-ТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА

Три предфестивални прожекции през февруари ще подготвят публиката за фестивалния март

Тази година София Филм Фест отново ще има удоволствието да представи част от програмата в Софийския университет, реализирайки за трета поредна година успешно партньорство с Културния център към СУ и театър „Алма Алтер”.

В периода 17-21 март в театралната зала на СУ ще бъдат представени десет актуални филмови заглавия, включении във фестивалната програма – някои от които безспорни събития за българската и световна кинопублика. Филмовата селекция ще се превърне в платформа за допълнително образование в тематичните области и естетиката на съвременното кино. По традиция всяка прожекция ще бъде придружена от кратко представяне, а след финалните надписи и дискусия с преподаватели и филмови критици.

Повече за фестивалната программа в Софийския университет следете сайта на София Филм Фест и на Културния център на СУ.

Специално за студентите и академичната общност, на 18-ти и 25-ти февруари, в театралната зала на СУ, в навечерието на 19-тото издание на фестивала София Филм Фест ще представи в СУ три филмови заглавия.

На 18 февруари (сряда) от 18,00 часа, зрителите ще видят на големия екран филма на руския режисьор Александър Велединский„Географът си пропи глобуса” (2013, 120).

Виктор е биолог по образование и не разбира нищо от карти, глобуси или компаси, но липсата на пари го принуждава да стане учител по география. Заедно със семейството си той заминава за Перм, където първите му дни в училището са разочароващи – децата са необуздана глутница, а Виктор не се разбира с останалите учители. Единствената му утеха у дома са дъщеря му и съпругата му… докато тя не решава, че иска развод.

Виктор се чувства неразбран, самотен и нещастен, без никаква надежда за бъдещето. Положението се подобрява, когато стар негов приятел се появява в града. Двамата започват да пият за повдигане на духа – алкохолът прави живота по-интересен, а се намесват и жени. Скоро преобразеният учител завежда класа си на експедиция по бушуваща река…

Следващата сряда (25 февруари) са предвидени две прожекции. Първата, с начален час 17,00 часа, ще срещне публиката с Големия победител на 18-ия София Филм Фест – грузинския „Срещи на сляпо” (2013, 95) на режисьора Леван Когуашвили.

40-годишният учител Сандро (Андро Сахварелидзе) е ерген, който все още живее с родителите си, които вечно се карат и го държат под постоянен надзор. След като среща с непозната се превръща в лишен от емоции абсурд, Сандро и приятелят му Ива (Арчил Кикодзе) решават да прекарат уикенда на дъждовното крайбрежие, където случайно срещат фризьорката Манана (Иа Сухиташвили). Любовта процъфтява – или по-скоро застрашава в ироничния сценарий на Когуашвили и Борис Фрумин, но не продължава дълго. Съпругът на Манана Тенго (Вахо Чачанидзе) излиза от затвора и скоро Сандро се оказва забъркан в схема, която ще го принуди да избира между любовта и честта.

Програмата продължи от 19,00 часа с филма „Френска приказка” (2013, 112) на режисьорката Аньес Жауи.

 

Лора е чаровна девойка на 24 години, която мечатае за Принца от приказките. И когато съдбата й посочва Сандро, тя решава, че го е открила. Но запознанството с тайнствения Максим Волф поставя под въпрос приказните идеали. Близките на Лора и Сандро също се борят със своите проблеми и попадат в много комични ситуации, предизвикани от сблъсъка между мечтите и реалността…

Очакваме Ви на КИНО в Театрална зала „Алма Алтер”, Ректорат /вход откъм бул. „Цар Освободител”/

Билети за предфестивалните прожекции: 5/4 лв., на място 1 час преди прожекцията.

 

За повече информация:

Светлана Дамянова, прес офис