София Филм Фест 2016 в Софийския университет

Тази година София Филм Фест отново ще има удоволствието да представи част от програмата си в Софийския университет, реализирайки за четвърта поредна година успешно партньорство с Културния център към СУ и театър „Алма Алтер”.

В периода 23 – 29 март в театралната зала на СУ ще бъдат представени шест актуални филмови заглавия, включении във фестивалната програма – някои от които безспорни събития за българската и световна кинопублика. Филмовата селекция ще се превърне в платформа за допълнително образование в тематичните области и естетиката на съвременното кино. По традиция всяка прожекция ще бъде придружена от кратко представяне, а след след финалните надписи и дискусия с преподаватели и филмови критици.

ПРОГРАМА

23 март, сряда, 18.30 часа

Queen: Дните от живота ни / Queen: Days of Our Life

През 1971 четирима студенти се събират и създават своя група, наречена Queen. Оттогава тази група е издала 26 албума и е продала над 300 милиона записа по света. Популярността на Фреди Меркюри, Брайън Мей, Роджър Тейлър и Джон Дийкън е по-силна от всякога. Тяхната история е забележителна, документалният разказ съдържа в себе си първите им трудности, големите предизвикателства и огромния успех, конфликтите и разделите, триумфът, трагедията и неотменимото музикално наследство, което групата оставя. Във филма всичко това присъства на фона на брилянтна музика и архивни кадри от зашеметяващите им концертни изпълнения от всяка точка на света.

В „Дните от живота ни“ (2011) за първи път самата банда разказва своята история. Ползвайки  огромен архивен материал, голяма част от който непоказван досега, филмът разкрива как четиримата самоуверени индивидуалисти, доказали, че са способни и сами да създават силни хитове, четири десетилетия успяват да работят заедно по един изключително успешен начин. Queen никога не правят нищо наполовина – колкото грандиозни са успехите им, толкова катастрофални са и провалите им. Това е една завладяваща история, разказана интелигентно, с много чувство за хумор, но и с болезнена откровеност.

Публикация СФФ


24 март, четвъртък, 17.30 часа

Дългият път към Севера / Tout en haut du monde

Саша, младо аристократично момиче, растящо в Русия в края на XIX в., мечтае за Великия Север и страда от отсъствието на дядо си Олукин – прочут учен и арктически изследовател, който така и не се завръща от последната си експедиция на Северния полюс. От своя дядо Саша е наследила силната страст към изследователската дейност, но се сблъска с неодобрението и неразбирането на родителите си, които вече са уредили брак за дъщеря си. Момичето решава да се противопостави на решението им и да промени съдбата си – бяга от дома си и поема по дългия и тежък път на Север, за да се присъедини към Олукин.

Публикация СФФ    / Официален сайт  / Фейсбук страница 


24 март, четвъртък, 19.30 часа

Панама / Panama

Йован започва да излиза с Мая. Постепенно нейното мистериозно и съмнително поведение го заинтригува. Проследявайки видеа и други улики в социалните мрежи, Йован открива знаци за съществуването на паралелен живот на приятелката си. В мрежата от лъжи, гордост, ревност и страстни отношения Йован загубва себе си, само за да открие коя всъщност е Мая.

Павле Вучкович е роден през 1982 в Белград. Завършва Факултета по драматични изкуства в Департамента по кино и телевизионна режисура в Белградския университет. Два пъти е награждаван в конкурса на Cinefondation на филмовия фестивал в Кан – за късометражните му филми „Бягай, заек, бягай“ (2003) и „Минус“ (2007). „Панама“ е пълнометражният му дебют.

Публикация СФФ / Официален сайт


27 март, неделя, 18:00 часа 

Анклав / Еnclava 

Косово, 2004 г., пет години след войната. Сръбската общност обитава изолирани общества – анклави. Ограничени в много малко пространство, сърбите живеят при доста лоши условия. Какво се случва, когато някой умре в анклава, а гробището е отвъд, във вражеската територия? 80-годишен старец най-после е погребан благодарение на своя внук. Ненад е 10-годишно момче, осмелило се да направи нещо немислимо, а именно да прекоси вражеската линия и да създаде приятелства сред мюсюлманското мнозинство на сериозно разделеното, разбито от войната Косово. Филмът е базиран на вечната и поучителна история за прошката и любовта.

Публикация СФФ 


28 март, понеделник, 18.30 часа

Всичко ще бъде наред / Every Thing Will Be Fine

Всичко ще бъде наред е базиран на оригиналния сценарий на норвежеца Бьорн Олаф Йохансен и разказва историята на писателя Томас (Джеймс Франко). Един ден автомобилна катастрофа променя живота му. Въпреки че той не е пряко виновен за трагедията, връзката с приятелката му се разпада. Томас изпада в дълбока житейска криза, търси упование в писането и се опитва да създаде свое семейство с новата си любов. Филмът се концентрира върху опита на писателя да преосмисли живота си и разказва за търсенето на прошка. Не само времето лекува раните, но и куражът да се изправиш пред проблемите и да простиш. Особено на себе си.

Вим Вендерс, германски режисьор, роден в Дюселдорф през 1945 г. Завършва Кино- и телевизионната академия в Мюнхен. Преди това е учил медицина и философия в Германия, както и изкуство в Париж. Пише критика. След няколко филма в средата на 70-те години започва осъществяването на своя цикъл от филми „по пътя”. През 1982 г. печели „Златен лъв” във Венеция за Състоянието на нещата. Две години по-късно е отличен със „Златна палма” за Париж, щата Тексас. Документалния му филм Буена Виста Сошъл Клъб  е номиниран за „Оскар” и БАФТА.

Публикация СФФ


29 март, вторник, 18.30 часа

Ма ма / Ma Ma

Въздействаща испанска мелодрама за живота, смъртта, романтиката и майчинството. Това е най-новият филм на испанеца Хулио Медем, с участието на Пенелопе Крус в ролята на безработна жена, изоставена от съпруга си заради по-младата си любовница, която междувременно разбира, че има рак на гърдата. Въпреки тази тежка житейска съдба, героинята на Крус показва, че притежава волята и необходимостта да обича, които да я преведат през трагедиите и през чудесата на живота.

Докато сърцето ѝ все още страда заради решението на съпруга ѝ да прекара лятото в Мадрид заедно с младата си любовница, Магда (Крус) разбира, че има рак на гърдата. Внимателният доктор (Алекс Брендемюл) дава надежди за оцеляването ѝ, но Магда трябва да премине през болезнено лечение и мастектомия. В деня, в който разбира за диагнозата си, тя отива да гледа футболния мач на сина си, където среща Артуро (Луис Тосар) – скаут на легендарния отбор Реал Мадрид. Артуро получава обаждане с ужасна новина: жена му и дъщеря му са претърпели инцидент. Артуро припада, а Магда го закарва в болницата, където съпругата му лежи в кома. Тези приличащи си лични трагедии пораждат специална връзка между Магда и Артуро, която ще се запази, независимо от житейските обрати, които им предстоят.

Както видяхме от филмите му Сексът и Лусия и Любовниците от полярния кръг, Медем е безстрашен режисьор. Ма Ма е блестящ пример за желанието му да подхваща смели теми и силни емоции в преследването на едно еуфорично кино. Намерил е отличен партньор в лицето на Крус, която е и един от продуцентите на филма.

Камерън Бейли, МФФ Торонто

Роденият през 1958 година в Сан Себастиан режисьор Хулио Медем е познат на българските зрители с предишните си хитови филми, между които Любовниците от полярния кръг (1998) и Сексът и Лусия (2001). Първите си късометражни филми снима със Super 8 камерата на баща си, след което става обещаващ лекоатлет, но се дипломира като лекар. Скоро обаче решава да се откаже от тази кариера и да се посвети изцяло на киното – годината е 1992, когато се появява дебютната му лента му Крави. Неговият втори филм Червената катерица (1993) го превръща в сериозна фигура в испанското кино и кара светило като Стенли Кубрик да го препоръча на Стивън Спилбърг за режисьор на Маската на Зоро, но Хулио Медем отказва. Третият му филм Tierra (1996) е представен успешно в Кан, а Любовниците от… (1998), участвал в конкурса във Венеция, става абсолютен боксофис хит в Испания – с над 1 милион зрители! През 2001 година режисьорът прави хитовия Сексът и Лусия, превърнал се в трамплин за кариерата на актрисата Пас Вега. Следват Chaotic Ana (2007) с Шарлот Рамплинг, Стая в Рим (2010) с Елена Аная и колективния проект-омнибус Седем дни в Хавана (2012), докато се стигне до Ма ма (2015).

Публикация СФФ