СтолицаЛитература 2013 Лекция по творческо писане на Ричард Русо

Ричард Русо е писател и сценарист, автор на седем романа и два сборникa с разкази. Роден през 1949 г. в Джонстаун и израснал в Глоувърсвил, Русо завършва бакалавърска и магистърска степен по изящни изкуства, както и докторантура по философия в университета на Аризона. Романът му Empire Falls печели наградата Pulitzer за литература през 2002 г. и е филмиран през 2005 г. Най-новата му книга е мемоарът Elsewhere. Ричард Русо живее със съпругата си в Портланд, щата Мейн

Възникнала като продължение на добилите световен престиж Созополски семинари по творческо писане, платформата „СтолицаЛитература” се наложи като самостоятелно събитие в културния живот на София. С този проект фондация „Елизабет Костова” цели осигуряване на по-голяма видимост за българската литература в глобален план, по-богата културна програма за София, както популяризиране на културата на четенето и писането сред различни аудитории.

Литературата сама по себе си може да не е най-популярната форма на изкуство, но е най-устойчивата инвестиция в бъдещия културен, образователен и човешки капитал, заради писмената следа, която оставя и универсалните знания и компетенции, които формира, а литературата в превод е гарант за равнопоставено присъствие на българската литература в глобалните творчески процеси.

284268_590802624277650_1253805880_n